News

NINA news

Hva hindrer oss i å forvalte skogen på økosystemnivå?

Published on: 8. May 2020
Author: Anne Olga Syverhuset

Forskere skal i nytt prosjekt undersøke samfunnsmessige barrierer som gjør det vanskelig å forvalte skogen i Norge på økosystemnivå.

Hva hindrer oss i å forvalte skogen på økosystemnivå?
Foto: Ketil Skogen / NINA

Nesten halvparten av alle arter som er klassifisert som truet på Norsk rødliste lever i skogen, og tilstanden i de fleste norske skoger er langt dårligere enn i skog med liten menneskelig påvirkning. 

– I framtida er det ikke nok å ta vare på enkeltarter og mindre områder. Naturforvaltningen må sikre at vi bevarer funksjonelle økosystemer for ettertida, ikke minst i skogen, og det vil kreve endringer, sier Ketil Skogen, forsker i Norsk institutt for naturforvaltning.

Forvaltning på økosystemnivå, såkalt økosystembasert forvaltning, innebærer en mer helhetlig forvaltning hvor en tar utgangspunkt i tålegrensene og de geografiske rammene til økosystemene, der hovedmålet er å bevare økosystemenes struktur og funksjon. 

– Økosystemperspektivet finnes allerede i nasjonal lovgivning og i internasjonale konvensjoner som Norge har tiltrådt, men det kan se ut til at det ikke har særlig innvirkning på praktisk forvaltning. 

Foto: Ketil Skogen / NINA

Skal kartlegge kunnskapshull og barrierer

Det nye, tverrfaglige forskningsprosjektet ECOREAL, som Skogen er prosjektleder for, skal finne ut hvorfor det er slik. Prosjektet har som som mål å identifisere kunnskapshull og kartlegge samfunnsmessige barrierer som gjør det vanskelig å forvalte skogen på økosystemnivå.

– Det handler om lovverk og økonomiske forhold, men også hvordan makt over norsk skogbruk er fordelt. Det å identifisere slike barrierer er et første skritt mot å nå nasjonale mål om å bevare biologisk mangfold og funksjonelle økosystemer i norske skoger, forklarer Skogen.

Foto: Ketil Skogen / NINA

Prosjektet har også som en av sine målsettinger å utvikle dialogen mellom interessegrupper, næringsaktører og forvaltningsorganer som har ulikt syn på skogbruk og skogforvaltning.

Norges miljø- og biovitenspelige universitet (NMBU) og Fridtjof Nansens  institutt deltar også i ECOREAL, som er finansiert av Norges forskningsråd.

Les mer om prosjektet og de ulike arbeidspakkene på prosjektsiden til ECOREAL

Kontaktperson: Ketil Skogen

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: