Natur i by

Frognerparken. Foto: Zofie Cimburova / NINA.

Natur i by

NINA har et tverrfaglig forskningsmiljø som forsker på natur i by. Vi arbeider blant annet med å kartlegge og verdsette naturgoder i by, og vi utvikler naturregnskap for byer.

Å ta vare på naturen i byene er like viktig for menneskene som bor i byene som for naturmangfoldet. Mer enn halvparten av verdens befolkning bor nå i byer og innen 2050 vil andelen ha steget til to tredeler. Samtidig står byer – og mennesker som bor i byene – overfor mange problemer forårsaket av urbanisering og klimaendringer – for eksempel økt luftforurensning, hetebølger, ekstrem nedbør og helseproblemer grunnet blant annet manglende tilgang til grøntområder.

Forskninger viser at grøntområder, trær og annen natur i og rundt byer er ekstremt viktig for å håndtere disse utfordringene. Naturen er viktig for trivsel og helse, og bidrar med mange viktige naturgoder, som å rense lufta, redusere støy, dempe flom, minske helserisikoen ved hetebølger og være levested for pollinerende insekter.

Steder med bytrær var inntil 10 grader kjøligere enn steder med asfalt under Oslos hetebølge sommeren 2018!

For innbyggere som ikke har mulighet til å dra til andre steder for å oppleve natur, kan nærnaturen og natur rundt byer være «grønne tilfluktsrom», for eksempel i perioder med pandemier.

PUBLIKASJONER:

Den er en klimahelt som blir tråkka på og forsurer miljøet rundt seg, men navnet er magnifikt. Torvmosen Sphagnum magniae er oppkalt etter NINA-forsker Magni Olsen Kyrkjeeide.

Mosen magniae fikk navn etter forskeren Magni
NINA-forsker Magni Olsen Kyrkjeeide er stadig på jakt etter nye torvmoser. Nå har hun fått arten Sphagnum magniae oppkalt etter seg. Foto: Anne Olga Syverhuset, NINA
Tekst: Jørn J. Fremstad. Publisert: 19 juni 2023

Vanligvis er det for lengst mosegrodde menn som får noe oppkalt etter seg, for eksempel Ferdinand Magellan (1480-1521). Han var den første europeiske sjøfarer som nådde Stillehavet, og stredet mellom Ildlandet og fastlandet på spissen av Sør-Amerika bærer hans navn. Mindre kjent er det at torvmosen Sphagnum magellanicum også gjør det.

Arten var en av de vanligste og mest utbredte torvmosene i verden. I doktorgradsarbeidet sitt ville Magni derfor granske historien og spredningsmønsteret til denne globetrotteren, og både hun og flere kolleger ante tidlig ugler i mosen. Undersøkelsene førte til at de fant fem klart adskilte genetiske grupper innad i torvmosen. Dette tydet på at det ikke var én art, men flere.

En mose kalt Magni

– Den er bare funnet i sørstatene i USA. Fordi det var mitt doktorgradsarbeid som viste at det her var snakk om flere arter forkledd som én, begynte de amerikanske moseforskerne bare å kalle den for «Sphagnum magni», forteller Kyrkjeeide.

Her er torvmosen som bærer Magni Olsen Kyrkjeeides navn: Sphagnum magniae. Foto: Blanka Aguero

Her er torvmosen som bærer Magni Olsen Kyrkjeeides navn: Sphagnum magniae. Foto: Blanka Aguero

I februar publiserte ei gruppe med amerikanske og norske forskere en artikkel i tidsskriftet The Bryologist, hvor de beskrev to nye torvmoser med utspring i Sphagnum magellanicum. Da fikk Sphagnum magniae sitt offisielle navn.

Stas og heder

– Det er selvsagt stas og en hedersbetegnelse. Aller morsomst er det å fortelle det til andre som jobber med arter, for de skjønner hvor stort dette er. Nå har det gått opp for ungene mine også, at den faktisk er oppkalt etter meg og ikke en hvilken som helst Magni.Jeg er mer usikker på om det har gått opp for søsteren min at Sphagnum magniaes søsterart er oppkalt etter Djevelen – Sphagnum diabolicum, smiler hun.

Men hva er egentlig torvmoser? De tilhører den største mosegruppa kalt bladmoser. Torvmosene har en stengel med et hode på toppen. Skuddene står tett sammen, og det er hodene vi ser ned på. Hele livet blir de tråkka på av mennesker og dyr, men de lager sine egne leveområder ved å forsure dem. På grunn av egenskapene sine kalles torvmoser for økosystemingeniører.

En nyttig klimahelt

– Torvmoser er faktisk en av de største klimaheltene i naturen vår. Ingen andre slekter er så viktige for å binde karbon i myr, og sånn bidrar de til å holde kloden kald. Tidligere ble torvmose brukt til å forbinde sår, til bleier og til å hindre at grønnsakene råtnet om vinteren. De er gode til å suge til seg vann og de hindrer bakterievekst, vi kan si de er naturens egen antibac, forklarer Kyrkjeeide.

Norge er landet med flest torvmoser i Europa. 55 av de 58 artene som fins i verdensdelen lever her i landet. På jordkloden finnes det totalt over 300 arter. Mosenes avkom er sporer som er bittesmå og tåler tørke. Disse kan reise med vinden og krysse verdenshav. Dersom de lander på et passende sted, vokser de opp til nye moser. Kanskje blir de oppdaget av Magni?

Jakter på nye moser

– Å lete etter arter er det morsomste jeg gjør i felt. I oppveksten skjønte jeg etter hvert at jeg var den eneste av ungene i nabolaget som lærte meg navnene på blomstene vi plukka, og det var kjempeartig med herbarium på skolen, sier Magni Olsen Kyrkjeeide.

Moseforskeren er ennå ikke fylt 40 år, og har ingen planer om å hvile på laurbærene. Jakten på nye moser sporer til videre innsats.

Magni tar bilde av en ekte Sphagnum magellanicum ved Magellanstredet i Argentina. Foto: Espen Sjetne

Magni tar bilde av en ekte Sphagnum magellanicum ved Magellanstredet i Argentina. Foto: Espen Sjetne

Kontakt: Magni Olsen Kyrkjeeide

Les artikkelen Spatial Genetic Structure of the Abundant and Widespread Peatmoss Sphagnum magellanicum Brid.

Les mer om Sphagnum diabolicum og mSphagnum magniae

Les mer om torvmose på NINA.no

Les mer om torvmoseslekta hos Artsdatabanken

Skriv ut

Naturgoder – naturens egne tjenester

Naturgoder, som også kalles økosystemtjenester, er et samlebegrep på alle varer og tjenester fra økosystemer som vi mennesker daglig drar nytte av. Vi grupperer naturgodene i regulerende tjenester (f.eks. temperaturregulering og flomdemping), kunnskaps- og opplevelsestjenester (også kalt «kulturelle», f.eks. estetikk og muligheter for friluftsliv), forsynende tjenester (f.eks. mat og tømmer) og støttende tjenester (f.eks. levested for arter).

Selv om den teknologiske utviklingen har resultert i urbane samfunn som tilsynelatende er løsrevet fra naturen og økosystemene i og omkring byene, har vi i byene stort behov for – og nytte av – økosystemtjenester. Mange av behovene dekkes gjennom «import» av naturgoder fra landskapet rundt byene og handel av varer fra andre land. Samtidig kan vi også få mye naturgoder inn i byene – urbane økosystemtjenester. Ved å bevare og restaurere naturgoder i urbane områder kan vi redusere byenes økologiske fotavtrykk, samtidig som vi bedrer innbyggernes helse og livskvalitet. Det gir oss mer robuste byer, som for eksempel er bedre rustet til å tåle mer ekstremvær. 


Basert på Gómez-Baggethun et al. (2013)

Naturgoder og byplanlegging

Naturgoder kan være et nyttig begrep i byplanlegging av mange ulike grunner

  • Å sette navn på bynaturgoder kan øke innbyggernes bevissthet om naturens betydning for deres hverdag. Se for eksempel logoer over økosystemtjenester som Bymiljøetaten har laget for å øke bevissthet om verdien av bynatur i Oslo. NINA deltar i internasjonalt arbeid med å utvikle begreper og metoder for å synliggjøre verdimangfold fra norsk natur, også i byer. Se eksempel fra Verdiutredningen.
  • Å kartlegge og kvantifisere bynaturgoder kan hjelpe å planlegge for urban natur der den trengs mest. Fysisk kvantifisering av naturgoder oppfordrer byplanleggere til å sidestille grønn og grå infrastruktur når de skal disponere arealer i reguleringsplaner. Grå infrastruktur er bygget ofte for å oppfylle én bestemt funksjon, for eksempel en grøft for å ta unna vann fra tette flater. Men det samme kan en bekk eller permeable flater med vegetasjon, samtidig som de har mange andre funksjoner (f.eks. bidra til trivsel og å være leveområde for arter). NINA har laget kart over naturgoder i Oslo og samlet dem i et Bynaturatlas (lenke til atlaset). Les artikkel om Bynaturatlas. Kart over økosystemtjenester har NINA for eksempel brukt til å lage verktøy for lokalisering av grønne tak som innspill til Handlingsplan for Grønne Tak, og nyplanting av bytrær som støtte til OsloTrær. Les artikkel om verktøy for lokalisering av grønne tak. Kartlegging og fysisk modellering er også grunnlaget for bynaturregnskap (mer om det nedenfor).
  • Å sette verdi (økonomisk, sosial, helse) på bynaturgoder kan bidra til å bringe dem på banen politisk. Verdisetting av bynaturgoder kan bidra til konsekvensvurdering av arealplaner ved å konkretisere kostnadene av nedbygging av grøntarealer i og rundt byggesonen, eventuelt veid opp mot de økonomiske fordelene med fortetting eller utvidelse av byggesonen. Verdsetting kan hjelpe med å uforme økonomiske virkemidler, for eksempel for en overvannsavgift for å finansiere bynatur som en del av klimatilpasning (lenke til verktøyet). Les mer om beregningsmodellen for overvannsgebyr. Verdsetting kan bidra til mer komplett beregning av erstatningsverdier for skade på bynatur, der man tar høyde for regulerende økosystemtjenester, for eksempel fra bytrær.

Bynaturen inn i regnskapet

Selv om også naturen innenfor byens grenser er viktig for en velfungerende by, tas den som regel ikke med i kommunale etaters regnskap som legges til grunn for tiltak. Noen kommuner lager nå grøntregnskap med beregninger av endring i faktisk grønt, både i offentlige parker og på private nærings- og boligtomter. NINA bygger videre på fysiske grøntregnskap ved å regne på hva endringene betyr for levering av økosystemtjenester til byens innbyggere, og hvordan den økonomiske verdien av dette endres over tid. Grøntregnskap har også som mål å synliggjøre merkostnader kommunale tjenester har over tid med tap av bynatur, evt. gevinstene ved grønn samfunnsberedskap – investering i naturbaserte løsninger for klimatilpasning og håndtering av fremtidig naturrisiko. NINA har bl.a. bistått FN og SSB med veiledning for urbant økosystemregnskap.


PROSJEKTER

Urban EA

Naturregnskap for norske byer

OpenNESS

Verdisetting av urbane naturgoder

SELINA

Bedre modeller for økosystemtjenester

Pollinatortiltak Porsgrunn

Etablering av blomsterenger og reirplasser for pollinatorer i by

TREKRONER

Økonomisk verdsetting av naturgoder fra bytrær

SPARE

Planlegging for overvann, naturmangfold og rekreasjon

PLANET4B

Inkludering av diskriminerte samfunnsgrupper i naturforvaltning

VI JOBBER MED NATUR I BYER

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: