News

 

Liten fisk forteller stor historie
30. oktober 2019

Gjennom den lille fisken «Laila» forteller forskere hvorfor det er viktig å vite mer om de store fiskebankene i nord. Det er viktig at unge får mer informasjon om hva som rører seg under havoverflaten, og hva som påvirker det marine miljøet, sier Kari Ellingsen.

Rømt oppdrettslaks og effekter på villaks
29. oktober 2019

30. oktober presenterer forskerne kunnskap om effektene av rømt oppdrettslaks på villaks, tilegnet gjennom åtte års arbeid i kunnskapsplattformen QuantEscape.

Forskere fisker etter ferske fakta
28. oktober 2019

De rykker ut når sola har gått ned. Under dekke av nattens mulm og mørke trekker de trålen mellom to båter. Målet er å kartlegge mengde og artssammensetning i fiskesamfunnet i våre store innsjøer.  

Fagdager vindkraft
25. oktober 2019

Her er presentasjoner og opptak av live-strømminga fra fagdagene om vindkraft. Seminaret ble arrangert i samarbeid mellom NINA og CICERO.

Ny podkast: Klimaopprør blant unge gjess
16. oktober 2019

Bruker de unge gjessene kvekking for å få med seg flere i klimabevegelsen? Og hva skjedde med den gamle gåsa etter skilsmissen?

Godt soppår ga mer radioaktivitet i villrein
16. oktober 2019

Den varme sommeren ga en enorm oppblomstring av sopp i fjellet i fjor. Resultatet ble en kraftig økning i konsentrasjonen av radioaktivt cesium i villrein.

Truet edderkopp vil ha det ryddig
11. oktober 2019

Den sterkt truede arten stor elvebreddedderkopp blomstrer i områder hvor hagelupin og rynkerose er fjernet på Langøra Nord i Stjørdal. I høst ble det høyeste antallet edderkopper registrert siden ryddingen startet.

Skuld’ Seien os feile, hvad havde vi da?
9. oktober 2019

Både hekkebestand og hekkesuksess hos toppskarv er større når de har god tilgang på sei. Samtidig flyr de kortere for å finne maten.

Bønder tester nytt gress mot gjess
7. oktober 2019

Gjess som skifter beite på grunn av klimaendringer skaper problemer for landbruket. Nå samarbeider bønder og forskere om å teste nye typer gress som kan være bra for både husdyr og gjess.  

Sju testet positivt for CWD i 2018
4. oktober 2019

33 656 hjortedyr ble testet for skrantesjuke (CWD) i 2018. Blant disse var det 900 villrein fra Nordfjella sone 1.

Ny statusoppdatering fra Vitenskapelig råd for lakseforvaltning
3. oktober 2019

Vitenskapsrådet for lakseforvaltning la i dag fram oppdatert status for villaksen. Færre laks kommer tilbake fra havet. Et betydelig redusert fiske gjør at det likevel er flere gytefisk i elvene enn før. 

NY PODKAST: Påvirker vi genene til skogens konge?
2. oktober 2019

Elgen er ikke bare skogens konge, den er også jegernes favoritt, rampen i hagen og trafikantenes skrekk. Dette er tema i nyeste episode av podkasten Naturligvis.

Forskere vil ha kontakt med skippere i Barentshavet
2. oktober 2019

Det marine forskningsmiljøet i Tromsø studerer fiskeartene på bankene i Barentshavet. Nå ønsker de å komme i kontakt med skippere med kjennskap til fisken og hvordan den forflytter seg i dette store havområdet.

Mye lus på deler av Vestlandet
1. oktober 2019

Både observasjoner og lakselusmodellen indikerer at villfisk i Nordhordland, Sogn og Romsdal har hatt mye lakselus i sommer.

Search for articles
News archive

Archive

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: