News

 

Vil skremme sjøfugl fra å drukne
29. april 2019

Mellom 4 000 og 8 000 sjøfugl drukner trolig årlig i forbindelse med det kystnære garnfisket i Norge, viser ny studie. Forskerne foreslår skremming som et mulig tiltak for å redusere antallet.

Hvordan bør vi ferdes i naturen? Slik kartlegger vi sårbarhet
29. april 2019

Naturen er i seg selv ikke sårbar, men den kan bli det hvis den utsettes for ytre påvirkning som ikke tar hensyn. Ei ny håndbok beskriver hvordan vi kan gjøre riktige vurderinger av sårbarheten ved ferdsel i verneområdene.

 

Tilrår tiltak mot rømt rhododendron
15. april 2019

Rhododendron i hager gleder de fleste. På feil sted kan den vakre planten bli dyr for samfunnet.

Ny podcast fra NINA
15. april 2019

Finnes det planter i Arktis? Er lundefuglen så presis som man skal ha det til? Hvorfor er fjellreven fortsatt utrydningstruet? Og hva skjer om parasitter sprer seg i norsk natur?

Bjørner med østlig opphav påvist i Sverige for første gang
12. april 2019

Den skandinaviske bjørnebestanden er relativt robust og har god utveksling av individer og gener med nabobestandene. Dette fremgår i en ny studie som har undersøkt genetikk hos hannbjørner over store deler av utbredelsesområdet i Skandinavia og Finland.

Har du sjekket bagasjen din for fremmede arter?
11. april 2019

Skal du reise til Arktis? Frø, insekter og parasitter kan bli med som blindpassasjerer på reisen, uten at du aner det. En ny film forteller hvordan du kan unngå å ta med uønskede arter som kan true det sårbare arktiske naturmiljøet.

Jerven sprer gener over hele Skandinavia
9. april 2019

Jerven har ingen tydelige barrierer i Skandinavia og kan spre genene sine over store områder. Det viser en ny studie, hvor materiale fra om lag 1 700 jerver fra hele utbredelsesområdet i Fennoskandia er undersøkt.

Meld fra hvis du ser snøugler
2. april 2019


Snøugla har gått sterkt tilbake som hekkefugl i Norge de siste tiårene, og arten er oppført som sterkt truet i den norske rødlista.

Klimaendringer har ført til forandringer i humlesamfunn i norske fjell
1. april 2019

Siden 1960-tallet har det blitt en større andel varmekjære humlearter i norske fjellområder. Og jo mer temperaturen og nedbøren øker, jo mer går artsrikdommen av humler ned.

Search for articles
News archive

Archive

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: