News

 

200 bier på 200 dager

Publisert: 9. juli 2014
Tekst: Frid Kvalpskarmo Hansen

I Norge har vi over 200 ulike arter av ville bier, som gjør en avgjørende jobb for naturen og for menneskenes matproduksjon. I løpet av de neste 200 dagene vil NINA presentere hver og en av disse biene – slik at du får bli mer kjent med disse viktige skapningene.  

200 bier på 200 dager
Praktsandbie Foto © Arnstein Staverløkk/NINA
- Mange som hører ordet bie tenker først og fremst på honningbia – som vi holder som husdyr i bikuber. De færreste har kjennskap til hvor mangfoldig denne artsguppen er. 

Det forteller seniorforsker ved NINA Frode Ødegaard. Han er full av entusiasme når han forteller om Artsdatabankens nylanserte nettløsning «Arter på nett». Der skal blant annet alle Norges 206 påviste biearter presenteres – med tekst og bilde levert av NINA. Nettsidene blir også kontinuerlig bygd ut med mer innhold. 

- Den siste tiden har vi opplevd enorm økning i interesse for og bevissthet omkring viktigheten av å ta vare på villbier og humler. Med slik oppmerksomhet oppstår det også et behov for økt kunnskap om de enkelte artene. Dette er særlig viktig fordi det tidligere har vært svært vanskelig å finne god informasjon om villbiene. I tillegg er jeg særlig begeistret over de fantastiske bildene som nå legges tilgjengelig for alle!

Sjekk ut ildsandbia og rødknappsandbia!

Sjekk ut alle biene i «Arter på nett»!

Blomstene og biene


Biene oppstod en gang for 110-130 millioner år siden, samtidig med at blomsterplatene gjorde sitt inntog på jorda. Blomstene og biene utviklet seg sammen, og mer enn 20 000 biearter finnes nå spredt rundt på alle kontinenter. Det unike samspillet mellom blomsterplanter og bier er helt avgjørende for at økosystemet på jorda skal fungere.

- I Norge er det hovedsakelig de ville biene som står for pollineringen av planter. Opp til 30 prosent av all maten vi spiser stammer fra planter som er pollinert av bier, forklarer Ødegaard.   

Til tross for at de norske biene er utrolig viktige, står en tredjedel av artene på Rødlista fra 2010. Tolv av disse artene er ikke gjenfunnet i Norge de siste 50 årene – noe som antagelig betyr at de er forsvunnet. 

- Dette er dramatisk. Det er ingen annen gruppe som har så mange arter på rødlista.
  

Tannvepsbie Foto © Arnstein Staverløkk/NINA

Les også 12 biearter forsvunnet fra Norge

En dyster fremtid?

Som de fleste nok har fått med seg, sliter biene også globalt. En studie gjort mellom 1990 og 2010 viste stor tilbakegang for fire av åtte studerte humlearter i USA – der enkelte populasjoner hadde en nedgang på inntil 96 prosent i perioden. Land over hele verden opplever også fenomenet Colony Collaps Disorder, der honningbier forlater kuben og dør uten at forskere kan forklare hvorfor. 
 
- Årsaken til villbienes tilbakegang er komplisert og skyldes trolig flere forhold. Mye av forklaringen er at menneskets arealbruk i dag går dårlig overens med bienes krav, forklarer Ødegaard.

Han legger til at mange spesialiserte biearter ikke er villige til å fly særlig langt unna boplassen for å hente mat – og da er det et problem at blomsterrike naturtyper har blitt mer sjelden i dagens landskap. 

- Mange biearter er spesialiserte i sitt blomstervalg og henter gjerne pollen kun fra en art eller plantefamilie. Disse har tilpasset sin flygetid til når akkurat deres favorittplante blomster.

Sprøytemidler 

Det er også en rekke andre faktorer som er negative for biebestandene. Sprøytemiddelgruppen neonikotinoider har i det siste vært i fokus fordi de påvirker tambiers orienteringsevne slik at de ikke finner tilbake til kuben sin.

- Slike stoffer antas også å kunne påvirke villbier på samme måte. I EU og Norge ble disse giftstoffene i 2013 midlertidig forbudt å bruke på planter som besøkes av bier, påpeker Ødegaard.

Det er også vist at hold av honningbier kan være negativt for forekomst av ville bier, når de konkurrerer om de samme ressursene. Faktorer som sykdom, parasitter og genetisk utarming vil også kunne slå ut bestandene når de blir små og isolerte.

- Det er derfor liten tvil om at det fortsatt er behov for økt kunnskap om bier. Jeg oppfordrer alle til å følge med på NINA sine nettsider i løpet av de neste 200 dagene. Slik kan man lære mer om disse vakre og viktige insektene en for en – dag for dag. Hva med å starte med en bie til frokost utover høsten og vinteren?

 



Skriv ut
Search for articles
News archive

Archive

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: