News

 

ALTER-Net: Europe’s biodiversity research network

Publisert: 2. juni 2012
Tekst: Camilla Næss

Finske SYKE (The Finnish Environment Institute) overtar driftsansvaret av ALTER-Net etter NINA. Jiska van Dijk avslutter samtidig sin periode som koordinator og overlater stafettpinnen til Sanna-Riikka Saarela. Van Dijk fortsetter som strategisk rådgiver innen ALTER-Net. 

ALTER-Net: Europe’s biodiversity research network

ALTER-Net er et internasjonalt forskningsnettverk av europeiske forskningsinstitutter som i fellesskap jobber for å fremme forskning og kommunikasjon rundt biomangfold og økosystemtjenester. Integrering, nettverksbygging, metode- og kunnskapsdeling står sentralt.

–ALTER-Net har truffet en av kjerneverdiene våre i NINA, nemlig lagspill, sier adm. direktør Norunn S. Myklebust. Nettverket har gitt oss en viktig arena for forskningssamarbeid på tvers av medlemslandene, og det har bidratt til at NINA har fått sentrale roller i flere EU-prosjekter om biologisk mangfold. Sekretariatsfunksjonen gjennom tre år har også gitt oss ekstra muligheter til å markere Norge som en positiv bidragsyter til internasjonalt forskningssamarbeid.

Fremmer tverrfaglig forskning og integrering

ALTER-Net ble opprettet i 2004, som et «Network of Excellence» innenfor biologisk mangfold under EU’s6. rammeprogram. Og har siden 2009 blitt operert uten finansiering fra EU som et selvstyrt/selvstendig europeisk nettverk. Nettverket består i av økologer, samfunnsvitere, økonomer og informasjonsteknologer fra 26 institutter og 18 ulike land. Og stadig flere melder sin interesse.

– I løpet av de siste tre årene har vi oppnådd mye, sier Jiska van Dijk, avtroppende nettverkskoordinator.  ALTER-Net står nå godt på egne bein, og viser tydelig behovet for et felles møtested. Nettverksbygging gjennom ALTER-Net har resultert i en rekke felles EU-prosjekter på tvers av partnerorganisasjonene, konstellasjoner som sannsynligvis ikke ville oppstått uten ALTER-Net.

For tiden pågår 20 EU-prosjekter som koordineres av ALTER-Net partnere, og samarbeider med to eller flere ALTER-Net institutter. Blant dem deltar NINA i prosjektene HUNTing for sustainability, Policymix, KNEU og BESAFE. OpenNESS blir ALTER-Net’s neste samarbeidsprosjektet, også det et EU-prosjekt med NINA-deltakelse. Med en meget god søknadsprosess, med 14,5  av 15 kreditpoeng i evalueringsrunden, blir det spennende å følge prosjektet videre.  

Populær sommerskole

En viktig del av ALTER-Net er sommerskolen, som hvert år arrangeres i Frankrike. Her får unge forskere, forvaltere og politikere fra hele Europa en grundig innføring i tverrfaglige metoder og kommunikasjon.

–Vi får gode tilbakemeldinger, og flere prosjekter har blitt opprettet som et direkte resultat av sommerskolen, sier van Dijk. For eksempel ledes OPERA, en av konkurrentene til OpenNESS, av en av våre tidligere sommerskolestudenter. Da blir det ikke veldig vanskelig å samarbeide framover, som er et krav fra EU kommisjonen.

–Det var artig å møte OpenNESS og OPERA på vår KNEU konferanse i Brussels forrige uke, sier van Dijk. Samtidig fikk vi høre at ALTER-Net er anerkjent og tatt opp i DG ENV arbeidet. Jeg er faktisk ganske rørt over å se slike resultater, og hva vi har oppnådd.

Fokus på kommunikasjon og utveksling

Kommunikasjon er en viktig del av ALTER-Net.

–Gjennom direkte dialog med politikere, og workshops der både forskere og politikere deltar ønsker vi å gi innspill til politiske prosesser. Vi ser tydelig at den tette dialogen og kommunikasjon av prosjektresultater har bidratt til økt fokus på betydningen av biomangfold og økosystemtjenester innenfor EU.

Tidlig i 2013 organiserer ALTER-Net i samarbeid med EU kommisjonen (DG ENV) en stor konferanse under tittelen ‘ Science underpinning the EU 2020 Biodiversity Strategy’.

Tilskudd fra Forskningsrådet og Direktoratet for naturforvaltning har i stor grad bidratt til utviklingen av ALTER-Net.

 

Mer informasjon om ALTER-Net:

http://www.nina.no/ninaenglish/Researchprojects/ALTERnet.aspx

www.alter-net.info

 

 

 

Kontaktperrson i NINA: Jiska van Dijk

Skriv ut
Search for articles
News archive

Archive

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: