De nordiske landene og Estland har vurdert hvordan målet om restaurering av 15 prosent av ødelagte økosystemer kan nås.
Restaurering av fjellvegetasjon på Hjerkinn, Dovrefjell. Denne veien er i dag fjernet, se bilde av resultatet lenger ned i saken. Foto: Dagmar Hagen, NINA.
Konvensjonen om biologisk mangfold (CBD) har gjennom de såkalte Aichi-målene, vedtatt at det skal være et mål å restaurere 15 prosent av forringede økosystemer innen 2020. 195 land har forpliktet seg til å arbeide mot dette målet og Norge er ett av disse landene.
Også her i landet er mange naturtyper sterkt påvirket av naturinngrep, forurensning og fremmede arter, og det er et stort behov for naturrestaurering.
– Det er en stor jobb som ligger foran oss, sier Dagmar Hagen i Norsk institutt for naturforskning (NINA).
NINA har et aktivt fagmiljø innen naturrestaurering, og Hagen har hatt en sekretærfunksjon i en nordisk prosjektgruppe som har sett nærmere på hvordan restaureringsmålet kan nås. Rapporten fra gruppa viser at det er svært mangelfulle data om pågående restaureringsaktiviteter, og de anbefaler flere tiltak.
– Denne rapporten understreker at restaurering er i ferd med å komme ordentlig på dagsorden i de nordiske landene. Det er nå viktig å bygge videre på den kunnskapen vi har, og sette den inn i en større sammenheng, sier Hagen.
Les mer på Miljødirektoratets nettsider.
Les hele rapporten: “The Nordic Aichi restoration project: How can the Nordic countries implement the CBD-target on restoration of 15% of degraded ecosystems within 2020?”
Kontaktperson i NINA: Dagmar Hagen
Eksempel på naturrestaurering på Hjerkinn. Her gikk det tidligere en vei. Foto: Dagmar Hagen.