En ny rapport gir oversikt over eksisterende modeller og data som kan brukes til å lage et regnskap over økosystemtjenester i Norge, målt i fysiske enheter.
Naturen yter mange viktige tjenester til samfunnet, såkalte økosystemtjenester eller naturgoder. Men hvordan kan vi overbevise beslutningstakere om at samfunnet er avhengig av natur som fungerer godt? Og hvordan kan vi ta vare på naturen på en slik måte at den vil fortsette å begrense flomskader? Eller tallfeste hvor viktig et mangfold av pollinerende insekter er for å sikre gode avlinger i framtiden? Og hvordan kan vi øke bevisstheten om naturens egenverdi?
Et regnskap over økosystemtjenester gir langt ifra alle svar, men det kan brukes for bevisstgjøring rundt naturens mangfoldige verdier. Derfor arbeider Miljødirektoratet med å utvikle et naturregnskap som bygger på modeller for økosystemtjenester, i tråd med FNs standard for naturregnskap.
– Statistiske byråer både i Norge og internasjonalt har lenge ført statistikk på noen goder som f.eks. kg fisk eller volum tømmer, men hittil er det ikke rapportert tall på hvor mye forurensing som blir fjernet fra vannet og i hvilken grad risiko for jorderosjon eller flomskader blir redusert gjennom naturens funksjoner. Vi har laget en oversikt over eksisterende modeller og datasett som kan brukes til å vise hvilke tjenester naturen yter og hva slags verdi det har. Dette gir grunnlag for et naturregnskap over økosystemtjenester i Norge, forteller Graciela Rusch, seniorforsker i Norsk institutt for naturforskning (NINA).
Arbeidet er utført på oppdrag fra Miljødirektoratet, og utredningen skal være et utgangspunkt for å lage fysiske regnskap på et utvalg av økosystemtjenester.
– Vi har også vurdert hvordan informasjon om økosystemtjenester kan brukes i beslutningsprosesser som krever data med høyere oppløsning, slik som arealplaner og konsekvensutredninger etter plan- og bygningsloven, forteller Rusch.
Sammen med kolleger både i NINA, NIVA og NIBIO har hun vurdert modeller og data for tolv hovedkategorier av økosystemtyper, og gjennomgangen inkluderer mange ulike naturgoder: ni forsyningstjenester (som mat og tømmer), tjue regulerings- og vedlikeholdstjenester (som håndtering av flomvann) og fire opplevelses- og kunnskapstjenester.
Les mer i NINA Rapport 2343: Økosystemtjenester i naturregnskap etter FN-standarden i Norge
Kontakt: Graciela Rusch