News

 

Bifangst gir ny kunnskap om teisten

Publisert: 3. august 2017
Tekst: Anne Olga Syverhuset

Mageinnholdet til teist som er tatt som bifangst i garnfiske avslører hva som står på menyen.

Bifangst gir ny kunnskap om teisten
Teist med ulke i nebbet. Foto: Tycho Anker-Nilssen / NINA.

Teisten er en sjøfugl som er klassifisert som sårbar på Rødlista, og som vi har lite kunnskap om. Den hekker skjult og spredt, og er derfor vanskelig å studere. I denne studien har forskere benyttet seg av fugler som er tatt som bifangst i garnfiske i to områder i Troms og Finnmark for å undersøke dietten til teist. Undersøkelsen viser at teisten er en opportunist, og at krepsdyr og fisk er de viktigste bestanddelelene i dietten.

– Vi har ikke hatt informasjon om teistens diett utenom hekkesesongen tidligere. I hekkesesongen spiser de mest fisk, men at de spiser krepsdyr i det omfanget som vi har funnet nå er ny informasjon, forteller NINA-forsker Signe Christensen-Dalsgaard.

Fugleunger krever mat med høyt næringsinnhold, og det er vanlig hos flere fuglearter at de endrer diett i perioder når de ikke har unger å fôre. Den nye kunnskapen om teistens diett er derfor i tråd med det forskerne kjenner fra andre arter.

– Vi har fått en brikke til i puslespillet om teisten, som vi vet så lite om. Den har vært en underprioritert art nettopp fordi den er vanskelig å studere, sier Christensen-Dalsgaard.

 

Gode indikatorer på endringer i havet

Sjøfuglene lever i og av havet, og er gode og nyttige indikatorer på endringer i det mariene miljøet. Sjøfuglenes diett kan fortelle oss mye om endringer som foregår under havoverflaten, og sammen med andre data gi tidlige signaler på variasjoner i fiskebestander. Diettstudier er derfor en viktig del av arbeidet i SEAPOP - overvåknings- og kartleggingsprogrammet for norske sjøfugler. Slike undersøkelser er imidlertid krevende, og den største utfordringen er å få tak i representative data på en måte som er skånsom for fuglene.

–  Det at vi nå har et prosjekt på bifangst ved garnfiske gir oss en unik mulighet til å belyse flere problemstillinger. Vi har for eksempel også fått kunnskap om plast i magene til havhest fra dette bifangstprosjektet, forteller Christensen-Dalsgaard.

Kontakt: Signe Christensen-Dalsgaard.

 

Skriv ut
Search for articles
News archive

Archive

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: