News

 

Det haster å stanse rømning av oppdrettslaks

Publisert: 24. november 2010
Tekst: Oddmund Rønning

En ny NINA-rapport viser at det haster å få slutt på innblanding av oppdrettslaks i villaksens gytebestander.

 

Det haster å stanse rømning av oppdrettslaks
Foto © Eva B. Thorstad
Den nye rapporten viser at rømt oppdrettslaks er i ferd med å erstatte villaksen i norske vassdrag. Norsk institutt for naturforskning (NINA) har samlet kunnskap om innblanding av oppdrettslaks i perioden 1989-2009. De siste 20 års utvikling er videre brukt til å beregne villaksens sjanser i 2050 og 2100. – Den eneste løsningen er å forhindre all innblanding av oppdrettslaks i villaksbestandene. Og det haster, sier forskningssjef Kjetil Hindar.

Bare et spørsmål om tid
Bakgrunnen for beregningene er tellinger av oppdrettslaks og villaks i en rekke vassdrag, samt all dokumentert kunnskap om oppdrettslaksens evne til å få fram avkom i elvene i konkurranse med villaksen. – Dette er solid kunnskap som er satt inn i en enkel og god beregningsmodell. Om vi ikke forhindrer videre innblanding av oppdrettslaks forsvinner villaksen sakte men sikkert fra norsk natur, sier Hindar.

Den nye NINA-rapporten er en kartbasert, regional framstilling av hvordan villaksbestander har blitt påvirket av rømt oppdrettslaks i løpet av årene 1989-2009. Kartene viser at det allerede pr 2009 har skjedd store negative endringer i andelen gytefisk med villaksbakgrunn i mange regioner. Det er allerede kritisk i Hordaland hvor andelen villaks er mindre enn 25%. – Når de siste 10 års utvikling framskrives til 2050 og 2100 ser vi at det går galt i alle regionene. Om ikke innblandingen stanses er villaksens endelikt utvilsomt – det er bare et spørsmål om tid, sier NINA-forskeren.
 
Illustrasjon av hvordan andelen gytefisk med villaksbakgrunn utvikler seg som følge av gyting av rømt oppdrettslaks i naturen (etter Figur 32 i NINA Rapport 622)
 
 
Nødvendig med lukkede anlegg
Det er bare et scenario med 0 % innblanding som kan bringe trenden i de ulike regionene i riktig retning. – For villaksen haster det å realisere null-toleransen. Selv om det ser svart ut er vi optimistiske, særlig fordi vi nå ser mange initiativer for å bringe oppdrett inn i lukkede anlegg, sier han. Flytende lukkede oppdrettsanlegg vil hjelpe villaksen på flere måter. I tillegg til at det forhindrer rømning og oppdrettslaksens gyting i elva blir det mindre lakselus og sykdommer for villaksen.

- Men ”noen få år” er dessverre for lenge for villaksen i mange vassdrag. Inntil lukkede anlegg er på plass er det derfor nødvendig å iverksette sterilisering av oppdrettslaks. Teknikker med sterilisering av laks er kommet langt og kan benyttes i stor skala med begrenset effekt på overlevelse og vekst. Disse tiltakene bør iverksettes raskt, avslutter Hindar.



Kontaktperson i NINA:
Kjetil Hindar

 
Skriv ut
Search for articles
News archive

Archive

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: