Dialog og brukermedvirkning – Dialogseminar som grunnlag for FoU-prosjekt på villrein og menneske
NB! Denne artikkelen ble publisert i 2009!
På forespørsel fra Direktoratet for naturforvaltning arrangerer NINA 22.-24.april et dialogseminar på Norsk Villreinsenter, Hjerkinn. Seminaret skal legge grunnlaget for et FoU-prosjekt om effekter og konsekvenser av menneskelig inngrep og ferdsel i Snøhettaområdet i forhold til villrein.
Foto © Per Jordhøy/NINA
Villreinnemnda for Snøhetta og Knutshø tok i 2007 – 2008 initiativ til et forskningsprosjekt om villreinens arealbruk i Snøhetta villreinområde. Samtidig ble det i Stortinget fremmet et såkalt Dok 8-forslag om å bevare Snøheimveien. Stortinget har, på bakgrunn av villreinnemndas initiativ og merknader fra Energi- og miljøkomiteen til forslaget om å bevare Snøheimveien, bevilget 2 mill kr til et FoU-prosjekt om villrein, ferdsel og inngrep. I en pressemelding fra Miljøverndepartementet om saken heter det:
"Prosjektet i Snøhettaområdet skal studere villreinen sin arealbruk, menneskeleg aktivitet og ulike sider ved framtidig næringsutvikling og turisme. Det er føresett at aktørar med verksemd og interesser i området blir aktivt involverte i prosjektet."
Selve prosjektet vil løpe fra 2009-2012, og dialogseminaret utgjør i denne sammenhengen en viktig del av arbeidet med å fremme aktiv brukermedvirkning.
Snøhettaområdet er et unikt område som favner et bredt spekter av interessegrupper, med ulike motivasjoner og mål for hvordan området skal benyttes i framtida. Erfaringer viser at å opprette arenaer for dialog reduserer potensielle konflikter og bygger broer mellom motstridende interesser for bruk og vern.
Seminaret samler en rekke aktører, med ulik tilknytning til området. I første runde presenteres og diskuteres eksisterende kunnskap om sentrale tema, som etablerer en plattform for den videre dialogen. Her ligger fokuset både på forsknings- og erfaringsbasert kunnskap. Selve dialogen foregår etter en velprøvd metode hvor deltakerne jobber med utvalgte tema i grupper, hvor ulike interesser i området er representert. Gjennom gruppearbeidet diskuteres og belyses prioriterte fokustema som har betydning både for villreinen og mennesket fra ulike vinkler. Resultatene fra gruppene presenteres og diskuteres i plenum, og konklusjonen fra plenum tas deretter med inn i nytt gruppearbeid. Dialogarbeidet ender tilslutt opp med anbefalinger om innholdet i FoU-prosjektet, som igjen fremmer eierskap og stimulerer til fortsatt brukermedvirkning.
I forbindelse med prosjektet er allerede 13 rein GPS-merket i Snøhettaområdet, med tanke på å kartlegge reinens bevegelsesmønster og arealbruk.
Resultatene fra dialogseminaret vil bli oppsummert i en egen NINA-rapport.
Kontaktpersoner i NINA: Jørn Thomassen og Olav Strand