I dette hiet i Tydal har to tisper fått valper i år. Foto © Saxe Aasen/NINA
2014 ser ut til å bli et rekordår for fjellrev i Norge. Så langt er det registrert 34 valpekull av fjellrev, fra Finse i sør til Indre Troms i nord.
- De siste tallene fra Nord-Norge kommer i slutten av uka, og slik det ser ut nå ligger vi tett opp mot å tangere rekorden fra 2011. Det forteller Nina E. Eide som er koordinator for overvåkningsprogrammet for fjellrev i Norge.
Hun legger til at NINA og SNO ønsker at folk melder ifra om sine fjellrevobservasjoner.
Les også oppfordringen fra SNO: Meld fra om fjellrev i sommer
Mor og datter
Hun forklarer at de to ynglingene i samme hi i Tydal tydelig viser at det har vært godt med mat for fjellreven i vinter.
- Det er ikke ofte vi finner et hi med to valpekull. Det er spesielt artig at vi fant det akkurat i Tydal, for her har det lenge vært et enormt lokalt engasjement for fjellreven!
Eide forklarer videre at det trolig er en mor og datter som oppfostrer valpene sine sammen.
- Det hender at en valp fra fjorårskullet blir igjen også etter at moren har fått et nytt kull. Fjellreven er som flere revearter kjent for å danne sosiale grupper hvis det er mat nok i område.
Dobbel fjellrevlykke i dette hiet i Tydal i år. Foto © Saxe Aasen/NINA
Tredobling på ti år
I siste halvdel av 1900-tallet forsvant fjellreven gradvis fra flere fjellområder i Midt- og Sør-Norge. Fjellreven er regnet som kritisk truet i rødlista for 2010, noe som betyr at risikoen er svært høy for at den vil forsvinne fra norsk natur i løpet av de kommende 50 årene. De siste ti årene har det imidlertid gått rett vei for fjellreven.
- Da overvåkningsprogrammet for fjellrev kom i gang i 2003 var det omkring femti fjellrever her til lands. Nå har vi nærmere 150 voksne individer i Norge, og over 300 i hele Skandinavia.
Fjellreven i de skandinaviske fjellene har over tusener av år tilpasset reproduksjonen sin til svingningene i smågnager- og lemenbestandene. Det betyr at i år med god mattilgang har fjellreven store kull. I år uten lemen og smågnagere derimot, har de få eller ingen kull.
- Et vanlig fjellrevkull er ofte på rundt åtte valper. I år har vi sett mange kull med mellom elleve og fjorten valper, så fjellrevtispene har vært i god kondisjon i vinter.
Les også: Les mer rekordår for fjellrev
Meld fra hvis du observerer fjellrev i sommer. Foto © Tore Veisetaune/StatskogFølg med opptellingen
Du kan selv følge fjellreven utover sommeren på
«Status for årets ynglinger av fjellrev 2014». Der finner du en løpende oversikt over registrerte ynglinger av fjellrev i ulike fjellområder i Norge 2014. Tabellen oppdateres så snart det kommer inn meldinger om ynglinger. Overvåkning av fjellrev og oppfølgning av tiltak gjennomføres av Norsk institutt for naturforskning (NINA) og Statens naturoppsyn (SNO) på oppdrag fra Miljødirektoratet.
Kontaktperson: Nina E. Eide, mobil 957 04 383