News

 

Eremitten er ikke lenger ensom

Publisert: 4. desember 2020
Tekst: NINA

Forskere ved NINA har flyttet eremitter de fire kilometerne fra Tønsberg gamle kirkegård til eikehagen ved Berg fengsel i håp om å etablere en levedyktig bestand der. Siden har ingen har sett spor av dem, inntil de overraskende dukket opp på et videoopptak. 

Eremitten er ikke lenger ensom
Ved å flytte eremitter til nye lokaliteter håper forskerne at arten overlever på sikt i Norge. Foto: Oddvar Hanssen / NINA.

Eremitt (Osmoderma eremita) er en av Norges sjeldneste biller, og lever kun på Tønsberg gamle kirkegård inne i gamle, hule trær. Siden eremitter er usedvanlig dårlige flygere greier de ikke å spre seg videre på egen hånd, det finnes rett og slett ingen egnede vertstrær innen rekkevidde. Så når asketrærne på Tønsberg gamle kirkegård kirkegård, den eneste lokaliteten for arten i Norge, etter hvert forsvinner er billene dødsdømte. Flytting er trolig det eneste tiltaket som kan sikre at arten overlever på sikt.

I 2017 satte forskerne ut de første eremittene, både larver og voksne biller, i eikehagen ved Berg fengsel. Dette regnes som den beste utsettingslokaliteten for eremitt i Norge. Her finnes det eiketrær som allerede har hulrom, samtidig som det vil være rekruttering av nye trær i fremtiden. Ved hjelp av et videokamera kan forskerne følge billene direkte inne i treet, der det ellers ikke er mulig å komme til.

– Vi har hatt tro på prosjektet, selv om vi ikke har sett tegn til liv i vertstreet i fengselshagen. Derfor har vi fortsatt å flytte individer til Berg de årene det er godt med voksne biller på kirkegården, forklarer Anders Endrestøl, forsker i NINA.

Nå har forskerne fått lønn for strevet! I forkant av årets utsetting monterte Endrestøl et overvåkingskamera inne i treet. Tidligere hadde stikkprøve-undersøkelser med et feierkamera ikke vist noe tegn til eremittaktivitet, så overraskelsen var stor da han gikk gjennom overvåkingsopptakene noen måneder senere. Opptakene fra 1. august, en uke før nye individer ble satt ut, viste flere voksne biller i full aktivitet inne i treet.  

Dette lover godt for flytteprosjektet, og viser at vi kan restaurere leveområder og gjenopprette levedyktige populasjoner av utryddingstrua arter.

– Nå blir det viktig å fortsette å følge med på denne populasjonen, og sette ut enda flere individer, slik at den etter hvert blir sterkt nok til å kunne stå på egne bein og spre seg til flere trær i eikehagen, sier Endrestøl.

Kontakt: Anders Endrestøl

Les også:

Har eremitten en fremtid i Norge?

Kartlegging og overvåking av eremitt

 

Skriv ut
Search for articles
News archive

Archive

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: