News

NINA news

Eremitten minutt for minutt

Publisert: 23. juli 2024
Tekst: Camilla Næss

Bli med til eikehagen i Tønsberg og inn i eremittens hule. Her kan du følge den sjeldne billen minutt for minutt på NINAs livestream.

Eremitten minutt for minutt
I sommer har NINA-forsker Anders Endrestøl montert kamerautstyr høyt oppe i ei eik. Herfra kan du følge eremitten direkte - minutt for minutt. Foto: Anders Endrestøl / NINA

Overvåker Norges sjeldneste bille

Eremitten er trolig Norges aller sjeldneste bille. Man trodde lenge at arten var utdødd, før den plutselig dukket opp på en kirkegård i Tønsberg i 2008. 

Forskere i NINA har siden overvåket eremittbestanden på kirkegården, og har i tillegg flyttet noen individer til en ny lokalitet i eikehagen ved Berg fengsel i Tønsberg. Hvis eremitten skal overleve i Norge på lang sikt er det nemlig essensielt å etablere flere levesteder for arten. 

– Eremitten kan fly noen hundre meter, men den klarer ikke på egenhånd å finne seg et nytt levested. Derfor må vi hjelpe den i flytteprosessen, forklarer Anders Endrestøl som leder overvåkingsprosjektet.

Han har videoovervåket eremitten i flere år for å se hvordan den klarer seg på sitt nye levested. Nytt av året er denne livestreamen direkte fra eremittens hule. Forhåpentligvis vil den dukke opp i løpet av sesongen. 

Følg nøye med, dette vil du ikke gå glipp av! 

– Det er nokså mye jobb å gå igjennom videomaterialet i ettertid, så vi setter stor pris på hjelp fra interesserte seere. Noter gjerne tidspunkt i kommentarfeltet på YouTube hvis du skulle få øye på eremitten, oppfordrer Endrestøl. 

Men hva er oddsen for at det vil skje? Og hva slags scener kan vi forvente oss på skjermen? 

Eremitten er en bedagelig bille som lever et rolig liv, men den kan overraske. Nylig dukket det opp en eremitt på en terrasse, langt bortenfor sitt sedvanlige leveområde. Hvordan den har kommet dit er et mysterium.  

Dette kan bli uhyre spennende, så her er det bare å holde alle sanser vidåpne.

– Erfaringsmessig skal det være mulig å se eremitt i treet hver dag i august, men den er kanskje noe mer aktiv på nattestid. Så om du sliter med å sove, kan du her slå to fluer i en smekk!

Her i eikehagen får eremitten tilfredsstilt sine heller spesielle boligkrav. Den lever inne i hule trær fylt med vedmuld, en blanding av råtten ved, sopphyfer og rester av organisk materiale fra fuglereder, vepsebol og lignende.

Her i eikehagen får eremitten tilfredsstilt sine heller spesielle boligkrav. Den lever inne i hule trær fylt med vedmuld, en blanding av råtten ved, sopphyfer og rester av organisk materiale fra fuglereder, vepsebol og lignende.

Vil du vite mer om eremitten? 

Les om kartlegging og overvåking av eremitt på NINAs nettsider

Har eremitten en fremtid i Norge? 

Hør mer om eremitten i podkasten Naturligvis: Eremitten og jegeren - to biller i en smekk! - Naturligvis | Acast

Endrestøl, A. 2021. Eremittens hule – Habitatforsterkende tiltak og videoovervåking av eremitt Osmoderma eremita 2014–2020. NINA Rapport 1970. 

Her kan du se eremittbilla fanget på direktestrømmen fra treet:

Skriv ut
Search for articles
News archive

Archive

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: