News

 

Feltarbeid «der ingen skulle tru at nokon ville gå»

Publisert: 6. september 2021
Tekst: Anne Olga Syverhuset

Feltrapport: Kartlegging av norsk natur sender teknikerne og forskerne våre midt inn i de tykkeste kratt og opp i de bratteste skråningene.

Feltarbeid «der ingen skulle tru at nokon ville gå»
Når plottet havner HER. Midt i buskaset. Foto: Kristin Odden Nystuen.

Det nærmer seg slutten på feltsesongen for mange av NINA-forskerne, og noen av teamene våre har besøkt alt fra fjord og fjell til våtmark, myrer og dype skoger for å kartlegge vegetasjon og naturtyper. De har også befunnet seg i åkerkanter, på skrotemarker og i tette buskas. For i prosjektet «Arealrepresentativ naturovervåking» (ANO) velges nemlig lokalitetene helt tilfeldig, slik at det blir nettopp «arealrepresentativt», det vil si; lokalitetene skal ideelt sett representere det utvalg av naturtyper og vegetasjonstyper vi har i Norge. Og i løpet av sesongen har feltteamene besøkt hele 92 lokaliteter – og analysert 1656 vegetasjons-ruter! 

– Slagordet vårt den siste uka har vært at «det er bare å måke på», forteller Linn Vassvik og smiler. 

Linn er ingeniør i NINA og leder teamene som jobber for ANO-prosjektet på Vestlandet. Og her er det bratt! 
– Bare den siste uka har vi gått over 3300 høydemeter i Breheimen, forteller hun. 

Linn og Vestlandsteamet har definitivt blitt spreke denne sommeren, men heldigvis er det ikke bare slitsomt.  

– Når issoleie dukker opp i steinura på 1700 moh, da er det stas å være botaniker på jobb, forteller Linn. 

Den siste uka har ANO-feltarbeidere også vært tilstede i Snåsa og Lierne i Trøndelag, og flere steder i Innlandet. I Trøndelag har teamene virkelig fått kjenne på værelementene med det kraftige regnet som kom. Det kom så mye vann at elvene ikke ble mulige å krysse, og Heidi og hennes team måtte rett og slett snu. 

– Jaja, den lokaliteten må da vente til neste år, sier Heidi Myklebost, som er overingeniør i NINA og leder Trøndelags-teamene.  

Viktig for å kunne vurdere økologisk tilstand

Prosjektet «Arealrepresentativ naturovervåking» er nå i sesong 2, og skal etter planen kjøre tre sesonger til, til og med 2024. Prosjektet er finansiert av Miljødirektoratet, og NINA står for kartleggingen i Sør-Norge sammen med flere underleverandører; Sweco, Norconsult, Rådgivende Biologer, NIBIO og NTNU Vitenskapsmuseet bidrar alle med innsamling av data. 

Prosjektet skal bidra med viktig arealstatistikk over naturtyper i Norge, og data som skal bidra til å vurdere økologisk tilstand i norsk natur. For i ANO-prosjektet kommer vi innom det meste; kystlynghei og slåttemarker, skoger, fjell og myrer. I tillegg havner feltarbeiderne noen ganger langs veikanter, i åkerkanter og på hogstflater. All vegetasjon kartlegges, og de registrerer en rekke variabler for økologisk tilstand; herunder dekning av ulike vegetasjonssjikt (hvor mye dekkes av busker? Og av trær?), tilstedeværelse av eventuelle fremmedarter og mer.

«Gull» i kratt og steinrøyser

– Det aller morsomste med jobben er kanskje å finne arter man aldri har sett før. I år fant jeg orkideen knerot og grasarten mannasøtgras for første gang – det dukker alltid opp noe spennende man ikke har sett før! forteller Kristin Odden Nystuen som er sesongansatt i NINA som feltarbeider. 

Teamene som jobber ute i felt reiser mye rundt, og det blir en hel del netter i telt, og lange dager. Da er også mat viktig, og Team Vestland forteller at det til nå er Real Turmats «pulled pork» som har tatt ledelsen blant turmat-variantene. Ellers er det mange små og større opp – og nedturer for feltarbeidene. 

– Det var kjedelig å sitte i le og vente på at tordenværet skulle passere, men til gjengjeld kom vi så høyt til fjells at det bare var stein, moser og la å registrere, og da går det fort å gjøre jobben, sier Kristin. 

Desto lengre tid tok det jo å komme seg til lokaliteten. 

– Men det er herlig å jobbe ute, og se og kjenne alt naturen har å by på; nydelige utsikter, flått og fluer, så mye forskjellig flott natur og en masse, flotte plantearter!, forteller Kristin videre.

Prosjektleder Lise Tingstad har denne uken vært i Imsdalen på Ringebufjellet og kartlagt sammen med Hannah Haga fra Sweco. 

– Det var nydelig nå med litt begynnende høstfarger, og ikke minst så masse modne blåbær, sier Lise. 

Hun synes det er utrolig stas å gå ute i felt og tenke at det er så mange team ute og kartlegger samtidig, på så mange steder i landet. 

– Det har vært litt av en logistikk å få på plass det hele! Så nå er det godt å se at det antagelig lykkes å få det hele i havn før høsten kommer for alvor, og nå gleder jeg meg til å se dataene etter hvert!, sier Tingstad. 

1000 lokaliteter gjør oss i stand til å oppdage endringer som skjer

Men med denne type kartlegging tar det tid å samle data, så hun må smøre seg med litt tålmodighet. Først i 2024 har ANO-teamene besøkt alle 1000 lokaliteter i landet, så da har vi fullført det vi kaller «første omdrev».  Og så er planen at lokalitetene skal besøkes for overvåking hvert femte år fremover. Dette gjøres for at vi skal kunne oppdage endringer som skjer i naturen. Hvor fort skjer det, og hvordan arter det seg i ulike naturtyper? Hvordan er den økologiske tilstanden nå, og hvordan endres den over tid? 

– Dette er spørsmål vi håper dataene fra ANO vil kunne svare på – om noen år. Enn så lenge får vi hvert år vittkige data på arealstatistikk over naturtyper. En del data kan brukes allerede, så dette er et kjempespennende prosjekt å lede, sier Tingstad. 

Nå er det en enkelt lokalitet igjen før hun må inn igjen på kontoret – for blant annet å planlegge neste års feltsesong.  

Kontakt: Lise Tingstad

Tre feltkartleggere på tur. Foto: Kristin Odden Nystuen.

Tre feltkartleggere på tur. Foto: Kristin Odden Nystuen.

Høydepunkt: Når du har svetta hele dagen og så kommer det ei søye og slikker deg ren. Foto: Kristin Odden Nystuen.

Høydepunkt: Når du har svetta hele dagen og så kommer det ei søye og slikker deg ren. Foto: Kristin Odden Nystuen.

Store trær i Trøndelag! Foto: Kristin Odden Nystuen.

Store trær i Trøndelag! Foto: Kristin Odden Nystuen.

Stein på stein i Trollheimen. Foto: Kristin Odden Nystuen.

Stein på stein i Trollheimen. Foto: Kristin Odden Nystuen.

Høyt til fjells. Foto: Kristin Odden Nystuen.

Høyt til fjells. Foto: Kristin Odden Nystuen.

Skriv ut
Search for articles
News archive

Archive

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: