News

 

Følg fjellrevvalpene direkte i hiet

Publisert: 10. juli 2023
Tekst: Jørn J. Fremstad

Fjellrevene i avlsstasjonen på Sæterfjellet har fått valper igjen. Ett av kullene kan du følge direkte via www.nina.no

Følg fjellrevvalpene direkte i hiet
En av fjellrevene i avlsstasjonen på Sæterfjellet stikker hodet ut av hiet. Nå kan du følge revene direkte på www.nina.no Foto: Jørn J. Fremstad, NINA

– Å overvåke fjellrevene i avlsstasjonen er viktig for oss. Derfor har vi satt inn videokamera og et overvåkingssystem for å kunne følge nøye med på hva som foregår i ett av hiene. Samtidig gir dette oss muligheten til å dele levende bilder av fjellrevene direkte med publikum, forteller seniorforsker Craig Jackson i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Han er leder for avlsprogrammet for fjellrev på Sæterfjellet på Oppdal i Trøndelag. Stasjonen har åtte store innhegninger, med ett avlspar i hvert. Valpene som fødes blir satt ut i det fri, for å styrke delbestandene av den truede arten rundt i Norge.

Null kull i fjor

Hvert år er det interessant å følge med på hvor mange valper som blir født på Sæterfjellet, men i vår har det vært ekstra spennende. I fjor ble det nemlig null kull. Grundige undersøkelser viser at det sannsynligvis skyldtes at revene ikke fikk i seg nok B1 vitamin gjennom fôret.  

– Vi har byttet fôr og fulgt opp revene tett, og nå vet vi at vi får minst ett kull. Takket være kameraovervåkingen har vi sett hele seks valper i det ene hiet, sier NINA-forsker Kristine UIvund.

Kameraet er plassert inne i et kunstig hi som er bygd opp i det ene hegnet. Her har forskerne sett når tispa har fått valper, hvor mange det ble og utviklingen deres. For eksempel har de fulgt med når tispa har diet valpene sine.

Trolig flere kull i år

– Det er utrolig stas å vite at vi endelig har fått kull i avlsstasjonen igjen. Vi er ganske sikre på at det blir valper også i noen av de andre hegnene. Det ser vi på at både tispa og hannen holder seg mye rundt hiet. Tispa er mye nede i hiet, mens hannen kommer for å hente mat før han forsvinner tilbake, forteller Ulvund.

Avlsprogrammet for fjellrev driftes av NINA og er finansiert av Miljødirektoratet. Formålet med avlsprogrammet er å produsere valper som settes ut for å reetablere bestander der de har dødd ut, eller å styrke bestander som er så små at de ikke er levedyktige. I nord har delbestandene vært ekstremt lave i lang tid. I hele området fra Indre Troms til Varangerhalvøya er restbestandene så små at de står i overhengende fare for å dø ut.

Styrker bestandene i nord

– Det betyr jo mye for populasjonene ute i det fri at vi kan sette ut valper og styrke de bestandene vi har.  For valpene født i år går ferden mest sannsynlig nordover, hvor vi håper å kunne sette ut nye kull med fjellrevvalper, sier Ulvund.

Hvor mange fjellrevvalper som er født i avlsstasjonen i år vet forskerne trolig i månedsskiftet juli/august.      

Følg fjellrevene på Sæterfjellet direkte her

Kontakt 

Craig R. Jackson

Kristine Ulvund

 

Les mer om avlsprogrammet for fjellrev på Nina.no

Les mer om fjellrev på Miljøstatus

Hør podkasten Fjellreven – tøff men truet

 

Skriv ut
Search for articles
News archive

Archive

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: