Det er hittil dokumentert 4 ynglinger av fjellrev som er satt ut fra avlsprogrammet på Dovrefjell. Minimum 24 valper er observert ved disse fire hiene. I tillegg antas det at en utvandrer, satt ut på Dovrefjell i fjor høst, er far til et kull på minimum 5 valper, i Helags i Sverige. Det er også full klaff i avlsstasjonen med 8 av 8 mulige kull og ca 55 valper som vokser seg klar for utsetting i norske fjell i løpet av høsten.
”Dette er gjennombruddet vi har ventet på” jubler Arild Landa, prosjektleder for avlsprogrammet på fjellrev, som sammen med meddarbeiderne er ute for å kontrollere hiene hvor fjellrever har vært satt ut på Dovrefjell de siste 3 årene.
Avlsprogrammet for fjellrev ble etablert på Oppdal i 2005med målsetninger om å reetablere, styrke og knytte sammen delbestander av fjellrev, samt øke genetisk utveksling og motvirke genetisk isolasjon. Prosjektet omfatter drift og vedlikehold av en avlsstasjon (Sæterfjellet, Oppdal) samt forskning og utviklingsarbeid knyttet til stasjonen og utsetting av fjellrev. Prosjektet skal finne fram til gode metoder for avl i fangenskap og metoder for utsetting. Prosjektet bygger på innfangede valper fra naturen, med en geografisk spredning som gjenspeiler den genetiske variasjonen som er tilbake i Norge og Fennoscandia.
Foto © Avlsprogrammet/NINA
Mindre en fem år etter etablering av avlsstasjonen lykkes NINA med ynglinger i det fri. Ynglingene i det fri bekrefter at utsetting fra avl i fangenskap er et egnet tiltak for å redde fjellreven fra utrydding.
Avlsstasjonen og avlsprogrammet for fjellrev er finansiert av Direktoratet for naturforvaltning.
Foto © Espen Fjeldstad/MD
Også miljøvernminister Erik Solheim fikk anledning til å oppleve fjellrevvalpene. Det er 16 år siden det var yngling her sist, nå er det igjen minst 6 viltre valper på hiet. ”Dette er bragd og jeg er stolt av den innsatsen dere har gjort i prosjektet”, roste Solheim.