News

 

Godt år for fjellreven

Publisert: 20. august 2010
Tekst: Camilla Næss

Det er hittil dokumentert 15 ynglinger av fjellrev i Norge i 2010. Fjellrevbestanden svinger i takt med forekomst av mus og lemen, og nå er gnagerbestanden på vei opp igjen. God tilgang til mat gir håp om høy overlevelse av fjellrevvalpene.

Godt år for fjellreven
Godt år for fjellreven. Foto: J. Lambela/Statsskog

Statens naturoppsyn (SNO), Fjelltjenesten, Fjelloppsynet og NINA har hittil registrert 15 fjellrevkull i Norge i sommer. I Sverige er det registrert 24 fjellrevynglinger, mens det i Finland ikke har vært registrert yngling siden 2000.

 

Fjellrevkullene i Norge fordeler seg slik:

  • Dovrefjell 5
  • Børgefjell 5
  • Saltfjellet 1
  • Indre Troms 1
  • Finnmark 3

Kullstørrelsen varierer fra 112 valper. Det er et oppgangsår for både mus og lemen i flere fjellområder, men det er etter det NINA har fått meldinger om svært ujevne forekomster av gnagere. Dette kan trolig også forklare den ujevne kullstørrelsen vi observerer. I områder med god gnagertilgang ser kullstørrelsen ut til å være gjennomgående høyere, mens den er relativt lav i fjellområder med mindre mus og lemen, forklarer overvåkingsansvarlig Nina E. Eide. Støtteforing ser også ut til å bidra positivt til kullstørrelsen.

 

Fjellrev. Foto: J. Lambela/Statsskog
Foto: J. Lambela/Statsskog

Det har vært et gjennombruddsår for fjellreven som er satt ut i Dovrefjell/Snøhetta, med 5 kull født i det fri. Reetablering av denne delbestanden er med det et faktum. I Indre Troms har fjellrevene slått til med et kull på 12 livskraftige valper. – God tilgang til gnagere gir håp om høy overlevelse av fjellrevvalpene som er født i sommer, sier Eide

Overvåkingsprogrammet er finansiert av Direktoratet for naturforvaltning, knyttet til Handlingsplanen på fjellrev.

Kontaktpersoner i NINA: Nina E. Eide og Øystein Flagstad

Skriv ut
Search for articles
News archive

Archive

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: