News

 

Halvparten av all oppdrettslaks har nedsatt hørsel

Publisert: 29. april 2016
Tekst: Camilla Næss

Forskere fra Universitetet i Melbourne og Norsk institutt for naturforskning (NINA) har i en fersk studie avdekket at halvparten av all verdens oppdrettslaks har nedsatt hørsel på grunn av deformerte øresteiner.

Halvparten av all oppdrettslaks har nedsatt hørsel
Venstre og høyre ørestein av en ung oppdrettslaks. Den venstre er normal, og den til høyre er deformert. Den deformerte øresteinen er større, tynnere og skjørere. Foto Tormey Reimer.

En gruppe forskere oppdaget nylig at den ene eller begge otolittene er misdannet hos halvparten av all oppdrettslaks, en misdannelse som er langt sjeldnere å se hos villfisk.

Otolittene, eller øresteinene, er sanseorganer i fiskens indre øre som er avgjørende for fiskens hørsel og balanse. Otolittene består normalt av en form for kalsiumkarbonat kalt aragonitt. I følge Tormey Reimer ved Universitet i Melbourne oppstår denne misdannelsen når den normale kalsiumkarbonatstrukturen i fiskens ørestein erstattes med en annen krystallform (vateritt).

–De deformerte øresteinene er større, lettere og skjørere, og måten de fungerer i øret endres, sier Reimer i en pressemelding.

–Vår forskning tyder på at fisk som har denne misdannelsen kan miste opptil 50 % av hørselen.

Hørselsskade et globalt fenomen

For å undersøke hvor utbredt dette fenomenet er har forskerne tatt prøver av oppdrettslaks fra Norge, Canada, Skottland, Chile og Australia, dvs. alle de største lakseproduserende land i verden, og sammenliknet resultatene med laks fra 21 norske villaksbestander. De fant at misdannelsen var langt mer vanlig i oppdrettsfisk enn i villfisk, uavhengig av hvilket land laksen ble produsert i.

–Studien stiller spørsmål om velferden til produksjonsdyr, sier medforfatter Tim Dempster.

I følge forskerne oppstår slike misdannelser tidlig i fiskens liv, ofte i klekkeriet. Men hvilke deler av oppdrettsprosessen som spiller inn er foreløpig uklart.

–Vi må nå finne ut hva som er årsaken, så vi kan hjelpe den globale laksenæringen til å produsere fisk med akseptable velferdsstandarder.

Forskerne vet heller ikke nøyaktig hvordan dette hørselstapet påvirker fisken senere i livet.

Dårligere overlevelse hos utsatt fisk

Misdannelsen kan hindre at fisk oppdager rovdyr og begrense laksens evne til å navigere tilbake til elva der den ble født. Deformerte øresteiner kan dermed også bidra til å forklare hvorfor mange bevaringsprogram for fisk ikke fungerer som forventet. Årlig blir milliarder av laksefisk alet opp i settefiskanlegg og sluppet ut i elvene i Nord-Amerika, Asia og Europa for å forsterke ville bestander. Denne yngelen har langt dårligere overlevelse enn villfisken.

Arne Johan Jensen, medforfatter og seniorforsker i NINA, har også studert overlevelse hos anleggsprodusert laksesmolt som settes ut i Auravassdraget. Resultatene herfra vil om kort tid bli publisert i tidsskriftet Journal of Fish Biology.

– I snitt må det settes ut 2,4 anleggsprodusert laksesmolt for å erstatte én villfisk. Hørselskader kan være en del av forklaringen på hvorfor utsatt fisk har dårligere overlevelse enn villfisken, sier Jensen.

 

Les artikkelen:

T. Reimer, T. Dempster, F. Warren-Myers, A. J. Jensen & S. E. Swearer 2016. High prevalence of vaterite in sagittal otoliths causes hearing impairment in farmed fish. Scientific Reports 6, Article number: 25249, doi:10.1038/srep25249

Pressemelding fra Universitetet i Melbourne - Hear no evil: Farmed fish found to be hard of hearing

 

Skriv ut
Search for articles
News archive

Archive

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: