Lemen er vanskelig å fange, og følgelig en utfordrende art å studere. Du kan hjelpe forskerne ved å registrere dine lemenobservasjoner i Artsobservasjoner.no.
Med jevne mellomrom, hvert fjerde år omtrent, yrer det av illsinte, små rakkere i påskefjellet. Da er det er lemenår.
–Den siste synkrone lementoppen som ble registrer over hele landet var i 2011, etter det har det variert veldig, med noen lokale toppår. Derfor er vi er veldig spente på om og hvor folk vil treffe på lemen i påskefjellet i år, sier Nina E. Eide, forsker ved Norsk institutt for naturforskning.
Smågnagersyklusene er nemlig et av de fenomenene forskerne ennå ikke fullt ut forstår. Hva styrer denne dynamikken? Og hvordan påvirker klimaet lemensyklusene? Dette er noen av problemstillingene Eide, sammen med flere andre, forsker på. Som spesialist på høyfjellsøkologi er hun opptatt av dynamikken i hele fjelløkosystemet, og der spiller lemen en viktig rolle både som beitedyr på vegetasjonen og som byttedyr for andre arter.
–I fjor så vi at smågnagerbestanden begynte å øke i Sør-Norge, og vi forventer en topp i Sør- og Midt-Norge i år. Trolig vil smågnagerne også begynne å ta seg opp i nord.
Du kan hjelpe forskerne ved å registrere dine lemenobservasjoner i Artsobservasjoner.no.
Kontakt: Nina E. Eide
Registrering av lemenobservasjoner i påska har nærmest blitt en tradisjon. Les også tidligere saker:
Vil du være med å løse lemenmysteriet?
Forskervettregel: Meld fra om du ser lemen i påska!