News

 

Havnespy påvist flere nye steder

Publisert: 20. april 2023
Tekst: Camilla Næss

Videre kartleggingsundersøkelser med miljø-DNA viser at den fremmede arten havnespy har etablert seg på flere nye lokaliteter.

Havnespy påvist flere nye steder
Havnespy. Foto © Erling Svensen /HI

I november 2020 ble den fremmede arten havnespy (Didemnum vexillum) oppdaget for første gang i Norge, i Engøysundet i Stavanger. Like etter ble arten også påvist i Haugesund, utenfor Bergen og i Egersund. Havnespy sprer seg raskt, og danner hurtigvoksende kolonier som kveler alt liv på havbunnen der den etablerer seg, og arten er derfor karakterisert som en fremmed art med høy risiko i Norge.

NINA og Havforskningsinstituttet (HI) har tidligere dokumentert at miljø-DNA er en kostnadseffektiv og treffsikker metode for å kartlegge utbredelse og overvåke spredning av havnespy.

En regional miljø-DNA undersøkelse på Vestlandet i november 2021 viste at arten også hadde etablert seg i Skipavika i Fensfjorden, inntil da det nordligste funnet i Norge.

I løpet av det siste året har forskerne utvidet søket, og analysert miljø-DNA i 251 prøver fra de fleste større havner fra svenskegrensen til Trondheimsfjorden.

Havnespy brer om seg

Denne undersøkelsen viser at havnespy har etablert seg på flere steder i Rogaland og Vestland enn det som er påvist tidligere. Blant annet fant forskerne havnespy-DNA i Florø og Måløy. Havnespy har tidligere ikke blitt funnet nord for Sognefjorden, og dette er en sterk indikasjon på at arten nå også er etablert i disse havnene.

– Havnespy blir ofte spredt med båttrafikk, og arten kan derfor plutselig dukke opp i nye havner langt fra den tidligere utbredelsen. En bred overvåking er derfor nødvendig for å spore spredningen av denne arten, forklarer Frode Fossøy, seniorforsker i NINA. 

Positive miljø-DNA-prøver følges opp med visuell kartlegging, enten ved bruk av vannkikkert, dykkere, eller med fjernstyrte undervannsfarkoster. Slik kartlegging kan bekrefte om arten faktisk har etablert seg i havnen, og hvor store arealer den invasive arten dekker.

– Vi har så langt ikke påvist havnespy i noen andre fylker enn Rogaland og Vestland, og det er gode nyheter. Men disse undersøkelsene er likevel ikke en garanti for at arten ikke kan være til stede i andre fylker. Det er usikkert hvor langt DNA-signalet fra koloniene rekker, og vi har kun tatt et begrenset antall prøver fra utvalgte havner. Andre faktorer som strøm, vannkvalitet, mengde kolonier etc. kan også spille inn, sier Fossøy.

Les rapporten: Kartlegging av den fremmede marine arten havnespy Didemnum vexillum ved hjelp av miljø-DNA og visuell inspeksjon. Oppfølgende undersøkelser i 2022-23. NINA Rapport 2278.

Kontakt: Frode Fossøy

Les mer om havnespy på NINAs nettsider

Skriv ut
Search for articles
News archive

Archive

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: