Tettheter og produksjon av lirype og skogsfugl beregnes hver høst basert på de årlige hønsefugltakseringene. I dag lanseres en ny versjonen av Hønsefuglportalen, her kan du se takseringsresultatene fra mange fjellstyrer, Statskog og Finnmarkseiendommen (FeFo).
I den nye versjonen av Hønsefuglportalen som lanseres i dag presenteres takseringsresultatene fra mange fjellstyrer, Statskog og Finnmarkseiendommen (FeFo). Foto © John Atle Kålås/NINA.
Hønsefuglportalen er et samarbeid mellom NINA, Høgskolen i Hedmark, Høgskolen i Nord-Trøndelag og en rekke grunneiere og rettighetshavere. Siden test-versjonen ble lansert i 2013 har stadig flere rapportert inn resultatene fra rypetakseringene til portalen. Det har gitt en langt bedre oversikt over bestandsutviklingen på region- og fylkesnivå enn tidligere, og et bedre grunnlag for forvaltning.
Nå lanseres en oppdatert versjon av Hønsefuglportalen, med en ny innsynsløsning som samler alle data og presenterer takseringsresultatene fra mange offentlige grunneierne og rettighetshavere i kart og figurer.
–Hønsefuglportalen sikrer enkel og lettfattelig tilgang til informasjon, og åpenhet i beslutningsgrunnlaget, sier Erlend B. Nilsen, prosjektleder for portalen.
Han mener både jegere, grunneiere, andre naturinteresserte og offentlig forvaltning bør ha nytte og interesse av Hønsefuglportalen.
Samordner og kvalitetssikrer
Hønsefuglportalen har vokst fram som et resultat av behovet for å samordne, kvalitetssikre og koordinere den store innsatsen som legges ned lokalt og regionalt for å taksere hønsefuglbestandene i forkant av jakta.
Helt siden arbeidet med Rypeforvaltningsprosjektet (2006-2011) har en av målsettingene vært nettopp å få samlet takseringsresultater i en felles database.
– Det er veldig tilfredsstillende å se at dette kommer på plass, sier seniorforsker Hans Chr. Pedersen, NINA.
I den nye utgaven av Hønsefuglportalen kan du ved selvsyn ta rede på hvordan står det til med lirype- og skogsfuglbestanden hos mange offentlige grunneiere. Den nye innsynsløsningen viser takseringsinnsats og bestandsestimater for en valgt art og område (Finnmarkseiendommen (FeFo), Statskog og fjellstyrene).
Dårlig rypeår i sør, bedre i nord
I Troms og særlig Finnmark ser det ut til å være en oppgang i rypebestanden sammenliknet med de seinere årene. I så godt som hele Sør-Norge har det derimot vært dårlig kår for rypene gjennom sommeren:
–Kombinasjonen av en kald sommer og lite smågnagere har gått utover kyllingoverlevelsen, og bestandssituasjonen i sør er dårlig. Vi ser en nedgang i nesten samtlige områder fra Namdalen og sørover, sier Marius Kjønsberg fra Høgskolen i Hedmark og Pål F. Moa fra Høgskolen i Nord-Trøndelag, som sammen med NINA har analysert årets takstresultat fra totalt 165 områder i 76 ulike kommuner.
Dette er Hønsefuglportalen
Hønsefuglportalen er en webportal for registrering og håndtering av data fra taksering av liryper og skogsfugl i Norge. Portalen skal ivareta grunneieres og jegeres ønske og behov for oppdatert bestandsstatus samt dekke behov innenfor forskning og offentlig forvaltning.
Det er de årlige hønsefugltakseringene som ligger til grunn for bestandsestimatene. Takseringen foregår i august med stående fuglehund, hvor fugl registreres langs takseringslinjer. Basert på denne informasjonen kan man beregne kyllingproduksjonen og antallet hønsefugl innenfor et bestemt areal.
Portalen eies og driftes av Norsk institutt for naturforskning (NINA), og benyttes av en rekke offentlige og private grunneiere. NINA er sammen med Høgskolen i Hedmark (HiHM) og Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT) ansvarlig for faglig utvikling og analyse av innsamlede data for rapportering til rettighetshaverne i forkant av jakta.
STATISTIKK FOR 2015
I perioden 1.august - 01.september er det:
• taksert 165 områder i 76 kommuner
• taksert 2172 linjer, i alt 6941 km
• gjort 4383 observasjoner
• sett totalt 15237 ryper (lirype og fjellrype)
Kontakt:
Erlend B. Nilsen, seniorforsker i Norsk institutt for naturforskning (NINA)
Pål F. Moa, førstelektor ved Høgskolen i Nord-Trøndelag (HINT)
Bjørn R. Hagen, høgskolelektor ved HiNT
Marius Kjønsberg, rådgiver ved Høgskolen i Hedmark (HIHM)