News

 

Hule eiker får egen handlingsplan

Publisert: 7. september 2009
Tekst: Camilla Næss

Stadig flere får øynene opp for det rike artsmangfoldet som lever i tilknytning til hule eiker, og betydningen av å ta vare på disse. Nå får hule eiker egen handlingsplan.

Hule eiker får egen handlingsplan

NINA er nå i gang med å utarbeide planen, på bestilling fra Fylkesmannen i Vestfold, godt hjulpet av Skog og Landskap. Gjennom prosjektet ”Arealer for Rødlistearter – Kartlegging og Overvåking (ARKO)” har en rekke lokaliteter med hule eiker blitt undersøkt og kartlagt. Kunnskap og kompetanse fra prosjektet er et viktig bidrag til handlingsplanen, som skal samle og systematisere kunnskapen om hule eikers økologi og livsløp. Videre skal planen anbefale tiltak som kan bidra til å bevare og fremme nettopp denne unike naturtypen.

 

Handlingsplaner for naturtyper, områder og enkeltarter

Direktoratet for naturforvaltning satte i gang arbeidet med handlingsplaner i 2003. Disse skisserer mål og tiltak for forvaltningen, og skal dekke både naturtyper, geografiske områder og enkeltarter. Planene utformes av fagmiljøer i samarbeid med fylkesmennene. Så langt er ni planer ferdigstilt, mens flere er under arbeid. Nær 40 handlingsplaner forventes å ligge klare i løpet av 2009-2010. Utarbeidelse av handlingsplaner er et viktig ledd i bevaringen av naturmangfoldet og 2010-målene.

Hule, gamle eiker – en virkelig hotspot

Blant de 1941 artene som regnes som truet på den norske rødlista utgjør insekter, sopp, moser og lav om lag 80 %. Svært mange av disse lever i såkalte hotspot-habitater, naturtyper med et særlig høyt antall rødlistete arter. Og her står de hule, gamle eikene i en særklasse. Både dype barksprekker, døde grener, og ikke minst den spesielle rødmulda som dannes inne i hule eiker utgjør livsgrunnlag for en rekke særegne og sjeldne arter. Her finnes hele samfunn, med planteetere, rovdyr, nedbrytere og parasitter, der hver gruppe er tilpasset sin spesielle nisje.

Rekruttering viktig

Det er de eldste trærne som rommer det største artsmangfoldet. På grunn av eikas lange livsløp er det viktig å både ta godt vare på de gamle eikene vi har, men også ha fokus på rekruttering av trær som på sikt kan utvikle seg til gamle, hule eiker. Her vil handlingsplanen spille en viktig rolle for å sikre den videre rekrutteringen av egnede eiketrær, til nytte og glede for kommende generasjoner av rødlistearter.

Kontaktperson i NINA: Anne Sverdrup-Thygeson


 
 
 

Skriv ut
Search for articles
News archive

Archive

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: