News

 

Ny bok: Humler i Norge

Publisert: 11. mai 2015
Tekst: Camilla Næss

I juni kommer en komplett og oppdatert oversikt over de norske humlene. Boka er skrevet av noen av Norges fremste humlekjennere, og er tilpasset alle nivåer. 

Ny bok: Humler i Norge
Kløverhumle (Bombus distinguendus) er en av de 35 humlene du kan lese mer om i den nye boka Humler i Norge. Foto Frode Ødegaard/NINA.

Visste du at Norge er et av verdens viktigste land for humler? På verdensbasis fins det i overkant av 250 humlearter, og hele 35 av disse er påvist hos oss. Alle de norske humlene kan du snart lese om i den rykende ferske boka «Humler i Norge».

Med den enorme interessen for humler vi har sett den siste tiden har vi fått mye ny kunnskap bare i løpet av de siste fem årene. Når vi nå har samlet dette mellom to permer, håper vi å inspirere til videre studier og bevaring av våre viktige flygende hjelpere. 

Frode Ødegaard, seniorforsker i NINA 

Boka kommer for salg i juni. Du kan forhåndsbestille allerede nå for å sikre deg et eksemplar.

Sikrer verdens matvareproduksjon

Interessen for humler har eksplodert de siste årene ettersom en har innsett hvor viktige de flyvende hjelperne er for verdens matvareproduksjon. Faktisk anslår man at inntil 30 prosent av all maten vi spiser er pollinert av humler og andre bier. Skulle vi ha betalt noen for å gjøre den jobben, ville det kostet astronomiske summer. 

Humlene kan by på det meste. De er snille og trivelige, de er vakre og særpregete, de er interessante og spennende å studere, de er viktige økologisk og nyttige økonomisk, og de er selvfølgelig sårbare og må tas hensyn til. Alle har et forhold til humler.

Komplett og oppdatert oversikt over norske humler

Det er med andre ord på tide at det nå utgis en komplett og oppdatert oversikt over de norske humlene.  Humler i Norge er skrevet av noen av Norges aller fremste humlekjennere, og er en bok tilpasset alle nivåer.

Alle artene er levende beskrevet og illustrert med flotte bilder tatt i naturen. Gjennom avansert teknikk er dessuten alle dronninger og hanner fotografert i helfigur med en unik detaljrikdom. I tillegg presenteres detaljerte fotos av kroppsdeler som er avgjørende for artsbestemmelse.

Nå kan du lære deg å skille lapphumle fra berghumle, og alpehumle fra polarhumle. Har du forresten noen gang sett bilder av de tre flotte underartene av åkerhumle som finnes i Norge? Og visste du at hannhumlenes genitalier alle er unike, og med sine komplekse strukturer nærmest fremstår som kunstskulpturer?

Humlekasser og humlevennlige hager

Boka gjør deg ikke bare godt kjent med humlenes utseende og levevis. Den lærer deg også å lage humlekasser og humlevennlige hager, i tillegg til at du får tips om hvordan du kan ta gode humlebilder. Som en ekstra bonus får du dessuten den spennende historien om Astrid Løken; krigshelt og vår fremste forsker på humler gjennom tidene.

Boka bestiller du her: 

Telefon: 73 80 14 00 eller e-post: firmapost@nina.no

Pris: Veil. kr 300, + frakt/porto

 

Ny Faktabok fra NINA - Humler i NorgeNy FAKTABOK fra NINA:

Humler i Norge. Kjennetegn, utbredelse og levesett.

Forfattere: Frode Ødegaard, Arnstein Staverløkk, Jan Ove Gjershaug, Roald Bengtson, Atle Mjelde
ISBN: 978-82-426-2789-6
Utgiver: Norsk institutt for naturforskning
Språk: Norsk
Format: Innbundet (17x24 cm)
Utgitt/trykk: juni 2015
Sider: 231

 

 

 

Skriv ut
Search for articles
News archive

Archive

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: