Hvordan vurdere truete naturtyper?
NB! Denne artikkelen ble publisert i 2009!
På oppdrag fra Artsdatabanken har NINA utviklet et kriteriesett for vurdering av truete naturtyper. Dette kan brukes til å rødliste naturtyper på lik linje med arter, og vil være et viktig redskap for å forvalte naturen i henhold til den nye naturmangfoldloven. Det er planlagt å ta disse kriteriene i bruk for å vurdere truete norske naturtyper innen sommeren 2010.
Foto: © A. Follestad/NINA2
For å bedre kunnskapsgrunnlaget for forvaltningen av norsk natur skal det utarbeides en oversikt over Norges truete naturtyper, basert på arbeidet med en ny naturtypeinndeling for Norge (NiN). Med naturtype forstås en ensartet type natur som omfatter alt plante- og dyreliv og de miljøfaktorene som virker der. Graden av truethet kan knyttes til risikoen for at naturtypen omdannes fullstendig, eller at den endres så mye at dens karakteristiske egenskaper som type ikke opprettholdes.
NINA rapport 428 drøfter prinsipielle sider ved vurderingen av truethet for naturtyper. I tillegg foreslås konkrete kriterier som legges til grunn for vurderingen, tilpasset en inndeling i trusselkategorier som tilsvarer IUCNs kategorier for arter. Disse kriteriene skal kunne anvendes på naturtyper som definert av NiN, både for Norge og Svalbard, inkl. havområdene. Kriteriene er sammenholdt med tilsvarende internasjonale systemer for naturtypers truethet.
Det anbefales at vurdering av truethet for naturtyper i første omgang baseres på fire kriterier:
- endringer i naturtypens mengde
- om naturtypen er svært sjelden, med få forekomster eller lite areal
- om naturtypen har begrenset geografiske utbredelse, og antas å gå tilbake og/eller er fragmentert
- endringer i andelen av naturtypens forekomst som er i minst akseptabel økologisk tilstand
Kriteriesettet må ses som første ledd i en utviklingsprosess mot et sikrere og mer robust verktøy for å vurdere naturtypers truethet. Kriteriesettet må testes ut mot konkrete naturtyper, og videreutvikles i lys av erfaringer med slike vurderinger og utviklingen av NiN. Det må også skaffes vesentlig bedre data for naturtypers forekomst, mengde og økologiske tilstand.
Kontaktperson i NINA: Erik Framstad