News

 

Klimaendringer påvirker vannfuglers vintervaner

Publisert: 20. november 2018
Tekst: Jørn J. Fremstad

Været påvirker hvor vannfugl velger å oppholde seg om vinteren, viser ny studie. Det kan føre til at norske våtmarksområder blir viktigere for flere arter.

Klimaendringer påvirker vannfuglers vintervaner
Laksand er en av artene som påvirkes av klimaet. Foto: Svein-Håkon Lorentsen, NINA

Varme vintre gjør at mange arter av vannfugl overvintrer i de nordvestre delene av Europa, mens kalde vintre gjør at de presses sørvestover. Tendensen er tydeligst hos arter som overvintrer på dypt vann. Forekomsten av disse har årlig flyttet seg 5 kilometer mot nordvest de siste 24 årene.

– Studien viser at ulike typer vannfugl reagerer ulikt på endringer i værforholdene vinterstid. De påvirkes både av årlige og langsiktige endringer, sier forsker Svein-Håkon Lorentsen i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

25 arter og 21 land

Sammen med kolleger fra totalt 21 land i Europa har han sett på hvordan 25 europeiske arter av vannfugl påvirkes av klimaendringer.

Ifølge en rapport FNs klimapanel (IPCC) offentliggjorde nå i oktober vil vintrene blir mildere framover, og det vil igjen få betydning for utbredelsen av vannfugl. Trolig vil enkelte arter forsvinne helt i noen våtmarker i den sørligste enden av trekkruta, mens de vil bli vanligere i våtmarker lenger nord.

Dykkende arter påvirkes mer enn gressetende arter

– Det kan for eksempel føre til at noen arter slutter å overvintre i etablerte verneområder sør i utbredelsesområdet, fordi klimaet ikke lenger egner seg. Disse artene vil derfor kunne øke i nord, sier Lorentsen.

Studien viser at arter som foretrekker grunt eller dypt vann reagerer raskest på årlige temperaturendringer. Gjess, og andre arter som oppholder seg på dyrket mark, påvirkes i mindre grad. Økt variasjon i værforhold kan også forårsake større svingninger i hvilke områder fuglene foretrekker fra vinter til vinter.

Trakk stadig lenger nord

Arter som foretrekker dypt vann trakk stadig lenger nord på 1990- og 2000-tallet. Arter som foretrekker grunnere vann fulgte samme mønster fram til starten på 2000-tallet, men flere harde vintre i Europa fra midten av 2000-tallet førte til at de trakk mot sørvest igjen.

Studien er koordinert av Wetlands International. Den er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Diversity and Distributions.

Kontakt: Svein-Håkon Lorentsen

Les artikkelen her

Les mer om sjøfugl



 

 

Skriv ut
Search for articles
News archive

Archive

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: