News

 

Kurser frivillige i overvåking av humler og dagsommerfugler

Publisert: 10. mai 2011
Tekst: Kristina Jones

I helgen holdt NINA kurs for frivillige insektsektsentusiaster som i løpet av sommeren skal ut i felt for å registrere humler og dagsommerfugler.

Kurser frivillige i overvåking av humler og dagsommerfugler
Engasjerte frivillige klar for å registrere humler og dagsommerfugler. Foto: Arnstein Staverløkk
De frivillige tar del i oppstarten av et nasjonalt dugnadsarbeid for å følge utviklingen av bestander for humler og dagsommerfugler i Norge.
 
– Slike nasjonale frivillige opplegg er allerede i gang i mange andre land, for eksempel i Sverige og England. Det er viktig at også Norge blir med i dette arbeidet, sier prosjektleder Sandra Öberg ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

På kurset, som ble holdt 7. og 8. mai ved Horten natursenter i Vestfold, fikk omkring 15 frivillige opplæring i feltmetoder og artsbestemmelse. I sommer skal de ut og registrere sommerfugler og humler i Vestfold og Østfold.

Gode indikatorer på naturens tilstand

Kartleggingen skal bidra til Direktoratet for naturforvaltnings Naturindeks for Norge. Naturindeksen skal gi et mål på hvordan Norge ligger an med å nå sine internasjonale forpliktelser til å stanse tapet av biologisk mangfold. Naturindeksen tar utgangspunkt i data for et utvalg av arter og andre indikatorer som kan si noe om tilstanden til norsk natur.

– For at indeksen skal avspeile det biologiske mangfoldet er det høyst nødvendig å inkludere data på insekter, sier Öberg.

Direktoratet har derfor gitt NINA oppdraget med å utvikle metoder for overvåking av utvalgte insekter med tanke på levering av data til naturindeksen.

– Årsaken til at dagsommerfugler og humler er plukket ut som indikatorer er at disse gruppene er enkle å registrere og de har viktige roller som blomsterbestøvere. Samtidig er de sårbare for miljøendringer, legger Öberg til.
 
Øving på artsbestemmelse i felt. Foto: Arnstein Staverløkk.
 
Utvidelse av prosjektet

Overvåkingen av dagsommerfugler og humler har pågått siden 2009, mens frivillige ble involvert for første gang i fjor. Frem til nå har overvåkingen vært begrenset til Vestfold, Østfold og Trøndelag.
    
– Det er meningen at overvåkningen etter hvert skal utvides til et utvalg områder spredt over hele landet. Prosjektet vil derfor være helt avhengig av innsats fra frivillige også i fremtiden, sier Öberg.



Kontaktperson i NINA:  Sandra Öberg
 

 

 

Skriv ut
Search for articles
News archive

Archive

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: