News

NINA news

Modelleringsverktøy belyser årsaker til bestandsnedgang hos svartbak

Publisert: 17. september 2024
Tekst: Erlend Lorentzen / SEAPOP

Ved å kombinere ulike modelleringsteknikker har forskere i SEAPOP fått et detaljert innblikk i hvordan miljøgifter og klimaendring kan ha direkte og indirekte effekter på svartbakbestanden på Hornøya.

Modelleringsverktøy belyser årsaker til bestandsnedgang hos svartbak
Svartbakene på Hornøya blir stadig færre. Foto © Tone K. Reiertsen

Sjøfugl står overfor flere trusler

Havene våre er under økende press fra flere trusler som virker samlet, og som er forårsaket av menneskelig aktivitet. For sjøfugl utgjør blant annet klimaendring, forurensning og fiskeri viktige trusler. Det er et stort behov for å øke vår forståelse av hvordan disse truslene, som kan påvirke ville dyr på ulike måter, virker inn på helsen og de langsiktige trendene til sjøfuglbestandene. Sjøfugl hører til i den øvre delen av næringskjeden, og de anses for å være mer sensitive overfor miljøforandringer enn organismer lenger ned i det marine næringsnettet. Å skille de kombinerte effektene av slike forandringer fra hverandre er en komplisert, men viktig oppgave for å gi oss bedre forståelse av årsaker og mekanismer som ligger bak sjøfuglenes tilbakegang.

Kombinert modellering

Flere SEAPOP-forskere har medvirket til en nylig publisert studie hvor de har undersøkt de samlede effektene av klimaendring utenfor hekkeområdet og nivåer av miljøgifter på voksenoverlevelse hos svartbak som hekker på Hornøya. Det har de kunnet gjøre ved å kombinere fangst-gjenfangstmodellering med en spesiell type årsaksmodeller, på engelsk kalt «path models», som identifiserer prosesser og sammenhenger mellom ulike variabler som kan ha betydning for en bestand. Målingene av miljøgifter ble gjort på svartbak på Hornøya i Finnmark tidlig på 2000-tallet, og ved hjelp av analysene kunne forskerne studere hvordan giftstoffene hadde direkte effekt på fuglenes overlevelse i tiårene som er gått etter dette. Modellverktøyet kan også identifisere hvordan effektene har virket indirekte, enten gjennom reduksjon av kroppskondisjon eller ved å ha sterkere effekter hos individer med lavere kroppskondisjon.

Høyere overlevelse med varmere hav

Svartbakene hadde høyere overlevelse i de årene da havtemperaturen i overvintringsområdene deres i Nordsjøen var høy. En mulig forklaring på dette er at byttedyrarter som er viktige for måkene har forflyttet seg nordover på grunn av klimaendringer. I tillegg hadde individer med store konsentrasjoner av miljøgifter i kroppen lavere sannsynlighet for å overleve fordi miljøgiftene hadde negativ effekt på kroppskondisjonen deres.

Styrken i årsaksmodellering

Den arktiske bestanden av svartbak som ble undersøkt i denne studien er i nedgang. Analysen viser hvordan to belastende miljøfaktorer – klima og forurensing – har hatt betydning for voksne hekkefuglers evne til å overleve. Dette kan ha hatt avgjørende innvirkning på bestandsutviklingen til svartbaken, som i utgangspunktet er en art med generelt høy overlevelsesrate og langt livsløp.

Les hele artikkelen: Path analysis reveals combined winter climate and pollution effects on the survival of a marine top predator

Kontakt: Kate Layton-Matthews, forsker i NINA

En voksen svartbak ringmerkes og utstyres med lyslogger som samler data som viser fuglens oppholdsområder gjennom vinterhalvåret. Foto © Tone K. Reiertsen

En voksen svartbak ringmerkes og utstyres med lyslogger som samler data som viser fuglens oppholdsområder gjennom vinterhalvåret. Foto © Tone K. Reiertsen

Skriv ut
Search for articles
News archive

Archive

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: