News

 

NINA feirer 25 år på Lillehammer!

Publisert: 20. november 2024
Tekst: Anne Olga Syverhuset

Et sterkt fagmiljø innen forskning på friluftsliv og ferskvann har i mange år kjennetegnet NINAs avdeling på Lillehammer. Etter 25 år spirer også flere andre fagfelt på avdelingen.

NINA feirer 25 år på Lillehammer!

NINAs avdeling på Lillehammer så dagens lys i 1999. Under navnet «Avdeling for naturbruk», jobbet avdelinga fra starten av mye med friluftsliv og samfunnsvitenskapelig forskning. Med årene har avdelingen også bygget opp en solid faggruppe på ferskvannsøkologi, samtidig som samfunnsforskningen fortsatt står sterkt. 

– Forskningen innen disse fagområdene handler om hvordan naturen kan tas vare på samtidig som den både er en ressurs for oss mennesker, og også står i et sterkt press fra samfunnsutviklingen, forteller forskningssjef Kristin E. Mathiesen. 

NINA-forskerne på Lillehammer jobber i dag bredt med mange tema, alt fra pollinerende insekter og salamandere til jegere, fiskere, økologisk økonomi, lokalkunnskap i naturforvaltningen og hvordan digitale verktøy preger vår bruk av natur, tilhørighet og sosiale liv. 

Barn i naturen, hyttebygging og villrein

Bruk av naturen har vært en rød tråd helt siden oppstarten av avdelingen, med forskere som Odd Inge Vistad, Bjørn Petter Kaltenborn og Øystein Aas om bord fra start. 

NINA Lillehammer har lenge vært ett av de sterkeste fagmiljøene i landet innen forskning på friluftsliv, og har forsket mye på friluftsliv som et gode, hvordan få folk ut i naturen, gode arenaer for friluftsliv, og også  barn i naturen.

– Vi har blant annet forsket på barns bruk av natur og dokumentert at fri lek i naturen har hatt en kraftig tilbakegang de senere årene, forteller NINA-forsker Vegard Gundersen.

De senere årene har forskerne også jobbet en del med arealkonflikter, samt problemer med forstyrrelser, slitasje og forsøpling i kjølvannet av turisme. De har blant annet forsket på effekter av hyttebygging, og jobbet for å finne gode løsninger for at mennesker og villrein skal kunne sameksistere.

Fritidsfiske, vannkraftutbygging og restaurering i ferskvann

Ferskvannsøkologi og fritidsfiske har alltid vært et viktig fagområde for avdelingen. Avdelingen har i tillegg til økologer hatt forskere som har jobbet i skjæringspunktet mellom økologi og samfunnsfag, og som har bidratt til økt kunnskap om betydningen av fritidsfiske og fisketurisme, både for hver enkelt fisker og for samfunnet.

Fra midten av 2000-tallet har det blitt jobbet mye med konsekvenser av vannkraftutbygging og andre inngrep i innlandsvassdragene, men også med å finne de gode avbøtende tiltakene for fisk og folk.

– I dag jobber vi mye med overvåking av både elver, innsjøer og reguleringsmagasin, og et mål for framtida er å arbeide enda mer med restaureringsprosjekter og prosjekter som faktisk bidrar til et bedre vassdragsmiljø. Vi ønsker også å øke kunnskapen om arter som historisk sett har fått lite oppmerksomhet i norsk fiskeforvaltning, forteller NINA-forsker Jon Museth. 

Jobber med lokale problemstillinger i et globalt perspektiv og vice versa

Avdelingen teller i dag over 30 ansatte, fordelt på forskere, teknikere og doktorgradsstipendiater. 

– Det er et bredt og mangfoldig arbeidsmiljø med ansatte både fra Gudbrandsdalen og kollegaer som representerer mange ulike nasjonaliteter, sier Mathiesen. 

Avdelingen har alt fra unge nyansatte med masterutdanning og spesiell kompetanse innen ulike typer feltarbeid, til seniorforskere som leder og deltar på forskningsprosjekter finansiert fra lokalt eller nasjonalt næringsliv og industri, nasjonale prosjekter finansiert av Norges forskningsråd, og internasjonale prosjekter finansiert fra EU. 

– Vi har et mål om at all vår forskning skal handle om lokale problemstillinger (som ferdsel i verneområder) i et globalt perspektiv (folkehelse og naturtilgang), og globale problemstillinger (for eks. klimaendringer) i et lokalt perspektiv (flom og rasfare), forteller forskningssjef Kristin E. Mathiesen.

Feirer med å invitere til en aften Inn i naturen

For å feire 25 år på Lillehammer, inviterer avdelingen til en aften Inn i Naturen torsdag 21.november på Lillehammer bibliotek og litteraturhus.

– Vi gleder oss til å vise noen korte smakebiter på noe av den forskningen vi har gjennomført her ved NINA Lillehammer. Vi vil fortelle litt om hvordan naturen har påvirket oss mennesker, og hvordan vi mennesker har påvirket naturen, forteller Mathiesen.

Hele programmet finner du her.

Etter foredragene blir det en samtale mellom Kristin E. Mathiesen og Christian Steel (Forskningsdirektør i NINA og tidligere generalsekretær i Sabima) med refleksjoner rundt hva forskninger, og hvordan forskning er viktig for samfunnet.

Besøk avdelingssida på nina.no for å følge med på hva som skjer på NINAs avdeling på Lillehammer. Der finner du blant annet de ferskeste nyhetssakene om forskningen ved avdelingen.

Kontakt: Forskningssjef Kristin Evensen Mathiesen
 

Skriv ut
Search for articles
News archive

Archive

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: