News

 

NINA foreslår tiltak for trua arter og naturtyper

Publisert: 15. mai 2023
Tekst: Jørn J. Fremstad

Hvordan bedre tilstanden til trua arter og naturtyper? NINA-forskere har laget kunnskapsgrunnlag for 21 arter og 6 naturtyper med tiltak som må settes i verk for å nå konkrete mål.

NINA foreslår tiltak for trua arter og naturtyper
Inngjerding av honningblom (Herminium monorchis) på Hvaler for å beskytte mot beite og tråkk fra storfe. Foto: Marianne Evju, NINA

For prioriterte arter og utvalgte naturtyper er hovedmålet å oppnå en forbedring i status på Rødlista til «nær truet» (NT) innen henholdsvis 2034 og 2037. For de øvrige artene er målet ett trinn forbedring i rødlistestatus innen 2034.

Arter og naturtyper fra rød til grønn

NINA utviklet en metodikk i 2018 for å foreslå tiltak som vil forbedre statusen til arter og naturtyper. Til sammen 90 arter og 33 naturtyper ble da vurdert i henhold til det som fikk navnet Rød til grønn-metoden. Metoden går ut på å sammenstille eksisterende kunnskap om arten eller naturtypen, sette mål og delmål og deretter foreslå tiltak som fører til at målet blir nådd.

– Rød til grønn-metoden er et nyttig verktøy for å synliggjøre hva slags handlingsrom forvaltningen har for å ivareta og forbedre status for trua natur, sier seniorforsker Marianne Evju i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Vurderte 21 arter og 6 naturtyper

Høsten 2022 fikk NINA, og samarbeidspartnere, i oppdrag fra Miljødirektoratet å vurdere ett nytt sett med arter og naturtyper i henhold til Rød til grønn-metoden. I alt er det laget kunnskapsgrunnlag med sammenfatninger for 21 arter, inkludert 12 prioriterte arter etter naturmangfoldloven, og 6 utvalgte naturtyper etter naturmangfoldloven.

– Denne gangen har vi jobbet med arter som vi generelt har ganske god kunnskap om. Det er allikevel bare foreslått tiltakspakker med høy måloppnåelse for seks av artene, sier NINA-forsker Magni Olsen Kyrkjeeide.

Vanskelig å finne tiltak

Dette skyldes i hovedsak at mange av artene, for eksempel hubro og vipe, finnes over store områder, og at det er vanskelig å foreslå konkrete tiltak som gjør disse artene mindre trua. Av andre arter er det svært få individer igjen i Norge. Selv om tiltak kan være viktige for å opprettholde habitatet og de individene som finnes, kan det være vanskelig å øke antallet individer tilstrekkelig til at rødlistestatusen forbedres innen 2034.

– For naturtypene som er avhengig av skjøtsel, er det mulig å redusere truetheten på rødlisteskalaen. Det kreves at store områder først restaureres og så settes under skjøtsel. Dette er ressurskrevende, og kanskje er det bedre å prioritere å ivareta lokaliteter som allerede har god tilstand og gradvis utvide arealet under skjøtsel, sier Kyrkjeeide.

Må være mer ambisiøse for å nå målene

Den nye Naturavtalen setter ambisiøse mål for bevaring or restaurering av natur. Det er fortsatt store muligheter for å videreutvikle Rød til grønn-metoden for å gjøre den enda mer nyttig for forvaltningen og mer ambisiøs på vegne av den trua naturen. Per nå brukes rødlistekriteriene til å sette mål for naturtyper og arter. Dette er utfordrende, fordi referansetilstanden som artens eller naturtypens status vurderes mot endres over tid.

– I tillegg setter vi mål der størrelsen på populasjonene av arter og eller tilstanden til naturtypene fortsatt går ned. For å nå målene satt i Naturavtalen må vi være enda mer ambisiøse, avslutter Magni Olsen Kyrkjeeide.

NINA har ledet arbeidet som er gjort i samarbeid med Menon Economics, Norsk institutt for bioøkonomi, NTNU Vitenskapsmuseet, Norsk institutt for vannforskning og Møreforsking.

Les rapporten Fra Rød til grønn: Kunnskapsgrunnlag for prioriterte arter, arter med handlingsplan og utvalgte naturtyper

Rød til Grønn-metoden (nina.no)

Kontakt:

Magni Olsen Kyrkjeeide

Marianne Evju

Skriv ut
Search for articles
News archive

Archive

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: