News

 

NINAs klimaforskning i fokus

Publisert: 5. april 2011
Tekst: Oddmund Rønning

I det siste nummeret av det vitenskaplige tidsskriftet Journal of Animal Ecology er en NINA-studie om effekten av is og snø på ørret og røye i norske innsjøer presentert i en egen omtale.

NINAs klimaforskning i fokus
Røye. Foto Anders G. Finstad

Ørret klarer seg bra selv om vinteren er lang, men bare hvis det ikke er røye i samme innsjø. Dersom røye samlever med ørret blir konkurransen for sterk om vinteren, og ørretbestanden reduseres mer jo seinere isen går om våren. Dette er hovedfunnet i NINA-artikkelen som er omtalt i Journal of Animal Ecology sin temaside kalt ”In Focus”. Artikler som presenteres her er valgt ut til å få ekstra oppmerksomhet fordi de anses å være av stor interesse for publikum.

I omtalen står det blant annet ”Seldom do studies integrate across venue, space and time so elegantly to paint a picture of community interactions as a function of climatic variation.

Det er vanskelig å forutsi hvordan klimaendringer vil påvirke arters utbredelse. Det er ikke tilstrekkelig bare å se på klimatoleransen til hver enkelt art, men man må også ta høyde for at arter som lever sammen kan påvirke hverandre. Ørret og røye er ofte å finne i samme innsjø og de konkurrerer om det samme matfatet. Fordi de to artene har ulik ekspertise i ulike sesonger, påvirkes utfallet av konkurransen mellom dem av klima.

Selv om ørret er den sterkeste konkurrenten om sommeren, er det røye som er mest effektiv når vinteren kommer. Det er ofte lite kunnskap om hva som skjer med fiskebestander når isen og snøen har lagt seg over innsjøen om vinteren, men dette er en svært viktig periode for fisk. Vinteren er kald, mørk og med lite tilgang til mat, og derfor er dødeligheten ofte høy i denne perioden.
Fordi røye er effektiv til å klare seg i lave temperaturer og med lite mat, gjør den det bedre enn ørret om vinteren, viser NINA-studien. I innsjøer med både ørret og røye er ørretbestanden mindre når vinteren er lang, men i innsjøer der ørret lever uten konkurranse fra røye fant NINA-forskerne ingen slik sammenheng mellom ørretbestanden og lengden på vinteren. Resultatene tyder på at dersom isen reduseres på grunn av klimaendringer, kan dette føre til at det blir mer ørret og mindre røye.

Kontaktperson i NINA:Ingeborg Palm Helland,

Her kan du lese mer:

 

Skriv ut
Search for articles
News archive

Archive

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: