News

 

Nye pollinerende insekter oppdaget - flere brikker på plass

Publisert: 14. september 2013
Tekst: Camilla Næss

Bier og andre pollinerende arter er i tilbakegang, men gjennom økt kartlegging oppdages det nå nye arter. De to siste årene er det blitt funnet 25 nye pollinerende insekter i Norge!

Nye pollinerende insekter oppdaget - flere brikker på plass
Tachina ursina og Nomada subcornata er to av de nye artene. Foto © Arnstein Staverløkk/NINA

Tekst: Beate Horg/Artsdatabanken 

 

Pollinerende insekter er svært viktige brikker i naturens økosystemer, og pollinering er helt nødvendige for produksjon av både mat og blomster. De 25 nye artene som er funnet gjennom Artsprosjektet, er alle «blomsterbesøkere». Det betyr at de kan ha stor verdi som bestøvere av planter.

 

Ni av de nye artene er bier. En av artene, sandjordbie (Lasioglossum sexstrigatum), har i den senere tid utvidet sitt utbredelsesområde, og kommet til Norge.

 

– I tillegg til de 25 nye artene, har vi også gjort en rekke nye lokalitetsfunn av sjeldne pollinatorer. Hele sju arter av bier er funnet for andre gang i Norge. Dette gjelder for eksempel den kritisk truete rødknappsandbia (Andrena hattorfiana), forteller seniorforsker ved NINA, Frode Ødegaard. Han har ledet kartleggingsprosjektet INVENT-ART, hvor resultatene stammer fra.

 

Et annet spennende funn er blomsterbukken Pseudovadonia livida. - Det er ikke ofte det blir funnet nye trebukker i Norge. Det var derfor svært gledelig at denne arten er bekreftet i Norge, forteller Ødegaard.

 

Nå vet vi litt mer

Eksperter antar at om lag en av fem arter som finnes i Norge, ikke er oppdaget ennå. Artsprosjektet (koordineres av Artsdatabanken) er opprettet nettopp for å finne ut mer om de ukjente artene. Prosjekter som INVENT-ART øker kunnskapen om enkeltarter og økosystemer i Norge.

 

– Pollinerende insekter er livsviktige for oss mennesker. For å beregne den økonomiske verdien av den jobben pollinerende insekter gjør, og for å si noe om hvordan vi mennesker påvirker prosessene, trengs det grunnleggende kunnskap om artsmangfoldet – og med de 25 nyoppdagede insektene, vet vi nå litt mer, sier Ingrid Salvesen, prosjektleder i Artsprosjektet.

 

Økosystemtjenester – hva er naturen verdt?

– Artene er byggesteinene i naturen. Jo mer vi vet om dem, jo bedre er vi i stand til å ivareta de verdiene vi er avhengige av. Regjeringen ser på Artsprosjektet som et svært viktig tiltak for å få mer kunnskap, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell. Han fikk i forrige uke overlevert en NOU om økosystemtjenester i Norge, hvor det blant annet ble pekt på behovet for å sikre et bedre faglig kunnskapsgrunnlag om økosystemtjenester.

 

Tetter kunnskapshullene
Rapporten «Kunnskapsstatus for insektpollinering i Norge – betydningen av det komplekse samspillet mellom planter og insekter» som Artsdatabanken ga ut tidligere i år, viste at det finnes mange kunnskapshull innenfor pollineringsøkologi i Norge. Rapporten viste også på at det har vært en nedgang i tetthet av pollinatorer i Norge de senere år.

 

– I dette perspektivet er det spesielt gledelig å kunne presentere slike funn fra ett av kartleggingsprosjektene, sier Ingrid Salvesen, prosjektleder for Artsprosjektet.

 

De 25 nye artene er:
Bier (9): Andrena apicata, Hoplitis leucomelana, Hylaeus gibbus, Hylaeus pectoralis, Lasioglossum sexstrigatum, Nomada opaca, Nomada villosa, Nomada subcornuta, Biastes truncates.
Blomsterfluer (7): Ceriana conopsoides, Chrysotoxum octomaculatum, Cheilosia reniformis, Cryptopipiza notabila, Eupeodes goeldlini, Ferdinandea ruficornis,  Heringia latitarsis.
Snyltefluer (5): Heteronychia proxima, Phania curvicauda , Smidtia conspersa, Linneamyia rossica og Tachina ursina.
Graveveps (1): Ectemnius sexcinctus
Gullveps (2): Chrysis pseudobrevitarsis, Omalus biaccinctus
Biller (1): Pseudovadonia livida

 

FAKTA

Derfor oppdager vi nye arter
Pollinerende insekter er i tilbakegang. Likevel oppdages nye arter. Årsakene er:
  • Arter som har vært i Norge i lang tid, men som oppdages gjennom kartleggingsinnsats

  • Arter som utvider utbredelseområdet sitt

  • Arter som kommer hit ved hjelp av mennesker (fremmede arter)

Økosystemtjenester

Pollinerende insekter er viktige brikker i naturens økosystemer, og blir ansett som viktige i de såkalte «økosystemtjenestene». Dette er goder og tjenester som mennesker får fra naturen. Det kan være små og store økosystemer som leverer tjenester som vi er helt avhengige av: De gir oss mat, renser luft og vann, binder karbon, beskytter mot flom og ras, og de gir oss mulighet for naturopplevelser.

 

Kontakt: Frode Ødegaard 

Skriv ut
Search for articles
News archive

Archive

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: