Høyt aktivitetsnivå har preget ARKO-prosjektet i 2009; fjorårets framdriftsrapport viser at ARKO ikke har ligget på latsiden.
ARKO (Arealer for Rødlistearter – Kartlegging og Overvåking) går nå inn i siste år av sin andre programperiode, og aktiviteten er større enn noen gang.
Stor aktivitet, lovende resultater
Fjorårets framdriftsrapport foreligger nå som NINA rapport 528, og viser til stor aktivitet og lovende resultater.
Kartleggingen gir fortløpende ny kunnskap om arters habitatkrav, tilhørighet til hotspot-habitat, utbredelse og forekomster, og har blant annet resultert i en rekke funn av nye arter for Norge. Også arbeidet med å utvikle en effektiv overvåkingsmetodikk for de utvalgte habitatene pågår for fullt.
Sammenstilling av resultatene er en viktig del av arbeidet. NINA rapport 500, som kom litt tidligere i 2009, oppsummerer alle invertebratfunn i perioden 2004-2008. Resultatene herfra viser at hotspot-tilnærmingen er en kostnadseffektiv metode for kartlegging av rødlistede og hittil uoppdagede norske arter.
Det har vært stor interesse og bred mediedekning rundt prosjektet, både på lokal og nasjonal skala. Denne mediedekningen bidrar til en bevisstgjøring, og mange tar kontakt for å tipse om fine lokaliteter, for eksempel gamle, staselige hule eiker de kjenner til, sier prosjektleder Anne Sverdrup-Thygeson (NINA).
Flere arter og habitater har vært gjenstand for egne handlingsplaner, blant annet publiseres handlingsplaner for hule eiker og kalklindeskog ganske snart, henholdsvis i regi av FM i Vestfold og FM i Oslo og Akershus.
Sverdrup-Thygeson understreker imidlertid betydningen av videre aktivitet i årene som kommer. -Det er svært viktig at både kartleggingsaktiviteten og arbeidet med solide opplegg for overvåkingen fortsetter. Behovet for å øke kunnskapen rundt rødlistearter og arealer knyttet til slike arter er fortsatt stort, sier Sverdrup-Thygeson.
Med den nye ”Naturmangfoldloven” og ”Naturmangfoldåret 2010” som bakteppe er det dog ingen grunn til å tro at aktiviteten skulle bli mindre i år.
Kartlegging og overvåking
NINA har siden 2003 ledet ARKO under Nasjonalt Program for kartlegging og overvåking av biologisk mangfold. Prosjektet finansieres av Direktoratet for naturforvaltning, og er et samarbeid mellom NINA, Skog & Landskap og UiO-NHM.
Formålet med ARKO-delprosjektet er tredelt; øke kunnskapen om rødlistearter, identifisere viktige forvaltningsarealer for rødlistearter og utvikle metoder for overvåking av rødlistearter med fokus på sju ulike hotspot-habitater.
Slike hotspot-habitater er bl.a. kjennetegnet ved en fåtallig, arealmessig begrenset og uregelmessig forekomst, mer eller mindre tydelig knyttet til bestemte naturgitte eller menneskeskapte miljøforhold. Hovedutfordringen ved overvåking av hotspot-habitater er derfor å finne fram til de aktuelle observasjonsområdene der observasjonsenhetene skal plasseres. ARKO-prosjketet arbeider med sju ulike hotspot-habitater:
- Gamle/hule eiker
- Kalklindeskog
- Sandarealer
- Åpen grunnlendt kalkmark Oslofjorden
- Kalksjøer
- Naturbeitemark
- Insekter tilknyttet dyremøkk (inngår i 3 og 6)
Kontaktperson i NINA: Anne Sverdrup-Thygeson