Fersk NINA Rapport dokumenterer at fjellrevbestanden er i framgang over hele landet. Foto © John Lambela
Fordoblet bestandsestimat
– At vi nå registrerer økende antall voksne i vinterbestanden er svært positivt, sier forsker Nina E. Eide. Dette betyr at det har vært god overlevelse hos valper tidligere år, og at voksenbestanden er i reel vekst. Fjellrevbestanden har med dette fått større kapasitet til å respondere på f. eks. gode smågnagerår.
Ved å kombinere yngleregistreringen og antall individer registrert fra DNA, er det dokumentert en voksenbestand på minimum 93 individer før yngling i 2011. Med det har den reelle voksenbestanden ganske sikkert passert 100 individer på landsbasis.
– Dette er dobbelt så mange som den anslåtte bestanden på ca 50 individer, som er det estimatet vi har hatt over flere år, sier Eide.
Mer enn 40 ynglinger
I sommer ble det totalt registrert 40 fjellrevkull i Norge- en formidabel økning fra 0 i 2009 og 16 i 2010. Ynglingene fordeler seg i de ulike fjellområdene som følger:
- Finse 1
- Snøhetta 11
- Knutshø 1
- Sylane 1
- Børgefjell 11
- Saltfjellet 5
- Indre Troms 2
- Reisa Nord 3
- Ifjordfjellet 1
- Varangerhalvøya 4
Den eksepsjonelt gode mattilgangen med toppår i lemenbestandene i samtlige fjellområder har bidratt til de rekordmange ynglingene, som er nær dobbelt så mange som ved forrige rekordår i 2005, da det ble registrert 21 ynglinger.
– Fjellreven har fråtset i mat i hele vinter og vår, så det er egentlig ikke så overraskende at det ble registrert mange fjellrevkull i sommer, forklarer Eide. Fjellreven i høyfjellet er tilpasset varierende mattilgang, og den yngler stort sett bare når det er godt med mus og lemen. I Sør-Norge må vi trolig tilbake på 1960-tallet for å ha sett tilsvarende, mens det nordover er sammenlignbart med situasjonen i 1985 da det også var et markert smågnagerår over store deler av landet.
Reetablerte bestander
Utsetting av fjellrevvalper fra Avlsprogrammet har gitt en reetablering av fjellrevbestanden i Snøhetta, og ynglinger i områder der det ikke har vært kjente fjellrevynglinger på flere tiår – som i Sylane og Knutshø i Sør-Trøndelag, samt på Finse. For få år siden fantes det ikke fjellrev igjen i Sør-Norge, men i 2011 er 35 % av fjellrevynglingene registrert her.
– Vi har fått en overraskende rask respons på utsettingene av fjellrev både på Snøhetta og i Finse, sier Eide. 11 ynglinger av fjellrev i Snøhetta ga minimum 97 valper i tilskudd til delbestanden.
– At vi får nyetableringer utenfor utsettingsområdene og utveksling mellom delbestandene i øst og vest er også svært positivt. Dette gir flere delbestander og kortere avstand mellom delbestandene, som igjen gir høyere sannsynelighet for overlevelse av fjellreven på lang sikt.
God vinteroverlevelse?
Dersom smågnagerforekomstene ikke krasjer tidlig på vinteren, er det ifølge Eide god grunn til å anta ytterligere tilvekst til voksenbestanden av fjellrev gjennom god vinteroverlevelse på årets fjellrevvalper.
– Det rapporteres fortsatt om en del mus og lemen i ulike fjellområder, særlig nordover, som gir grunn til å håpe på nettopp det, avslutter hun.
Overvåkingsprogrammet som er finansiert av Direktoratet for naturforvaltning, driftes av NINA, mens SNO står for gjennomføringen av feltregistreringene.
Kontaktperson i NINA: Nina E. Eide
Les mer: