Rømt oppdrettslaks i elvene høsten 2013
NB! Denne artikkelen ble publisert i 2014!
Innslaget av rømt oppdrettslaks i norske elver høsten 2013 var i gjennomsnitt 18 % i 33 elver undersøkt av NINA og Veterinærinstituttet. Dette er blant de høyeste gjennomsnittsverdiene som er registrert på 2000-tallet, men skiller seg ikke signifikant fra de siste årene når de samme elvene er med i testen.
Bilde av lakseskjell fra en villaks og en oppdrettslaks. Villaksen har en klar overgang mellom sakte vekst (tette ringer) i ferskvann og hurtigere vekst når fisken kommer ut i sjøen. Videre har den en fortetning av ringene (vintersone) etter en periode me
Medianverdien, det vil si det nivået der halvparten av elvene ligger under, var 9 % høsten 2013 og nær andre medianverdier på 2000-tallet.
Nord for Stad ble det funnet til dels høye andeler rømt oppdrettslaks selv i store laksebestander, med et unntak for de store elvene i Trondheimsfjorden som hadde lave eller moderate innslag. Sør for Stad ble det funnet lave andeler rømt oppdrettslaks i store laksebestander.
Høsten 2013 ble det kartfestet hvor i elvene det ble fanget rømt oppdrettslaks. I noen elver er innslaget av rømt oppdrettslaks høyest på øvre del av den lakseførende strekningen, mens det motsatte er tilfellet i andre elver. Ulik vandringsatferd til rømt oppdrettslaks og villaks, og forekomsten av stryk på den lakseførende strekningen, er blant faktorene som kan forklare variasjonen mellom elver i hvor rømt oppdrettslaks blir fanget. Identifisering av rømt oppdrettslaks og villaks i rapporten er gjort på grunnlag av skjellesing.
Les mer i NINA Rapport 1063: Overvåkning av rømt oppdrettslaks i elver om høsten 2013
Kontaktpersoner:
Seniorforsker Peder Fiske, 93466733
Forsker Tonje Aronsen, 97123901
Forskningssjef Kjetil Hindar, 93466746