Europeiske krepsearter er i dag truet på grunn av krepsepest og ødeleggelser av leveområdene. Sammen med tsjekkiske forskere skal NINA bidra til mer effektiv bevaring av kreps i Europa.
Edelkrepsen er klassifisert som truet på den norske rødlista. Sammen med tsjekkiske forskere skal NINA nå bidra til å øke kunnskapen om denne og andre kreps i Europa. Foto: Børre Dervo / NINA.
Alle de fem europeiske krepseartene er i dag sterkt redusert. Edelkrepsen, som er den eneste av disse vi har i Norge, er klassifisert som truet på den norske rødlista.
Nå skal NINA sammen med tsjekkiske forskere bidra til å øke kunnskapen om kreps i Europa, gjennom overvåkning av bestander og leveområder.
Introduserte krepsearter sprer krepsepest
Både i Norge og Tsjekkia er introduserte krepsearter, slik som den nordamerikanske signalkrepsen, en av de største truslene for de opprinnelige europeiske krepseartene. Nordamerikanske arter har tatt med seg sykdommen krepsepest til Europa. Mens de nordamerikanske artene selv har utviklet nær immunitet mot krepsepest, fører sykdommen til massedødelighet hos edelkrepsen og de andre europeiske artene.
Spiny Cheek crayfish (Orconectes limosus) er en nordamerikansk, invasiv art som finnes i Europa. Foto: Stein I. Johnsen / NINA.
Forskjellige metoder i Norge og Tsjekkia
Overvåkningen skal øke kunnskapen om både de stedegne og de introduserte krepseartene. Kunnskapsutveksling står sentralt i samarbeidet, både når det gjelder feltarbeid og utvikling av forvaltningsplaner:
– NINA vil blant annet være involvert i sammenligning og utvikling av fangst- og overvåkningsmetodikk, forteller NINA-forsker Stein Ivar Johnsen.
I starten av juni var norske forskere på besøk i Tsjekkia.
– Vi var med ut i felt, der de viste oss forskjellige lokaliteter og problemstillinger. Noe er likt som i Norge, men det er også store forskjeller, forklarer Johnsen.
Feltarbeid i tsjekkia. NINA-forsker Stein I. Johnsen holder her den invasive arten Spiny cheek crayfish i hånda. Foto: Libusé Opatrilóva.
Han forklarer at mens mye av krepseforvaltningen og –overvåkningen i Norge er knyttet til beskatning, så er ikke det noe spesielt tema i Tsjekkia. Der er arbeidet knyttet til rent artsvern.
– Det er nyttig og spennende å se hvordan overvåkning og forvaltning av både truede stedegne og innførte krepsearter gjennomføres i andre land, sier Johnsen.
Også metodene som brukes er til dels forskjellige.
– Mye av overvåkningen de gjør er i små, grunne elver der de bare kan gå og plukke kreps. I Norge jobber vi stort sett i innsjøer og større elver, der vi dykker og bruker teiner, forklarer han.
Det er T.G. Masaryk Water Research Institute, public research institution i Tsjekkia som leder prosjektet, og prosjektet er støttet av EØS-midler fra Island, Liechtenstein og Norge (EEA Grants og Norway Grants). Les mer på prosjektets hjemmeside.
Kontaktperson: Stein Ivar Johnsen
Flere bilder av opprinnelig europeiske krepsearter fra feltarbeid i Tsjekkia:
Smalklokreps (Astacus leptodactylus) er en opprinnelig europeisk art. Foto: Libusé Opatrilóva.
Steinkreps (Austropotamobius torrentium) er også en opprinnelig europeisk art. Foto: Stein I. Johnsen / NINA.