News

 

Slik studerer vi gaupene

Publisert: 17. september 2013
Tekst: Jan Arne Stokmo

Ny film fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) viser hvordan forskerne kan følge utvalgte gauper i naturen vår. Ved hjelp av GPS-GSM halsbånd kan NINA-forskerne blant annet undersøke hvor mange sau som gaupene tar. Se filmen her!

Slik studerer vi gaupene
Gaupe jakter på lam Skjermdump ©Jostein Hunstad/Norsk institutt for naturforskning

I Norge går over to millioner sau på utmarksbeite, samtidig som det lever bestander av store rovdyr ute i naturen. Når rovdyr og sau møtes, skaper dette en uholdbar situasjon for mange. Forvaltningen forsøker å løse denne pågående konflikten ved hjelp av kvotejakt og ved å effektivt ta ut såkalte skadegjørere blant rovdyrene. Men finnes det problemindivid blant gaupene? Dette er en problemstilling som forskerne i NINA har sett nærmere på, og forskerne har blant annet undersøkt hvor mange sau gaupa tar.

Bruker GPS-GSM halsbånd

En utfordringen for forskerne har vært å finne den beste måten å studere gaupene ute i naturen på. Løsningen har falt på å ta i bruk såkalte GPS-GSM halsbånd som finner dyras posisjon, og sender den tilbake til forskerne. På den måten kan forskerne følge med på gaupas bevegelser på en PC og reise ut i felt for å undersøke nærmere hva den foretar seg.

Alle gauper tar sau

Fra midten av 1990-tallet har forskningsprosjektet Scandlynx fulgt et 50-talls radiomerkede gauper intensivt i beitesesongen for sau i Sørøst-Norge.
Resultatene fra forskningsprosjektet viser blant annet at de aller fleste gaupene tar sau der sau er fritt tilgjengelig. Ingen enkeltindivider av gaupe er såkalte skadegjørere som tar mer sau enn andre. Forskernes anbefaling er derfor å vende forvaltningen mot å skille beitedyr og rovdyr i tid og rom, noe som blant annet innebærer å gjerde inn sau i områder som er forbeholdt rovdyr.

Se og lær mer om vår forskning og forskningsprosjektet i filmen!

NINAs filmkanal på YouTube vil du finne flere filmer fra vår allside forskning.

Kontaktpersoner i NINA:
Skriv ut
Search for articles
News archive

Archive

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: