News

NINA news

Standardisering og tilrettelegging av sjøfugldata til bruk i konsekvens- og miljørisikoberegninger

Publisert: 2. juli 2018
Tekst: juliet.landro

Ny NINA-rapport gir anbefalinger for hvordan sjøfugldata best skal brukes i konsekvens- og miljørisikoberegninger.

Standardisering og tilrettelegging av sjøfugldata til bruk i konsekvens- og miljørisikoberegninger
De hvite hannene i en ærfuglflokk på havet kan lett ses fra lufta. Foto: Geir Systad/NINA

En faggruppe satt sammen av Norsk Olje og Gass og BaSEC (Barents Sea Exploration Collaboration) har bearbeidet en standardisering og tilrettelegging av sjøfugldata til bruk i konsekvens- og miljørisikoberegninger. Rapporten fra arbeidet beskriver hvordan sjøfugldataene best kan tilrettelegges og brukes i miljørisikoanalyser.

Sjøfugldata er en viktig brikke i utredingen av konsekvens- og miljørisikoanalyser, men det har til nå manglet en standardisering av grunnlagsdataene for sjøfugl i kystsonen og bruk av disse i miljørisikoanalyser i petroleumssektoren.

En arbeidsgruppe bestående av NINA og fagmiljøer som leverer miljørisikoanalyser (ACONA, Akvaplan NIVA, DNV GL, m.fl.) ble satt sammen av Norsk Olje og Gass og BeSAC for å utrede en slik standardisering. Disse fagmiljøene har hatt noe ulike tilnærminger til hvordan sjøfugldata blir brukt i risikoanalyser. Dette har resultert i at relativt like hendelser har gitt mer eller mindre sprikende resultater fra ulike leverandører.

Målet med denne rapporten var å gi et grunnlag for miljørisikoberegninger som kan gi et realistisk bilde på miljørisiko for sjøfugl langs kysten. Siden sjøfugl har ulik distribusjon gjennom året er det viktig å skille mellom sesongene når risikovurderinger blir gjort.

Les hele rapporten: Standardisering og tilrettelegging av sjøfugldata til bruk i konsekvens- og miljørisikoberegninger.

Rapporten understreker viktigheten av at fuglene aggregeres på forskjellige nivåer i tid og rom, og viktigheten av at dette blir testet ut for å gi et mest mulig realistisk bilde på sjøfuglenes bruk av områdene.

Faggruppen anbefaler bruk av kolonispesifikke analyser med bakgrunn i parametere som bestandsvekst, voksenoverlevelse og hekkesuksess. Bruk av nasjonale andeler (forekomst av en art i et område dividert på estimert nasjonal bestandsstørrelse) i alle områder anbefales også, da dette vil gi et sammenlignbart analysegrunnlag.

Kontaktperson SEAPOP: Geir Helge Systad, NINA

Skriv ut
Search for articles
News archive

Archive

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: