News

 

Uventete endringer i fiskebestanden

Publisert: 30. juli 2014
Tekst: Camilla Næss

Lagesildfisket i Osensjøen i Trysil og Åmot i Hedmark har endret seg dramatisk i løpet av de siste tiårene. Fisken har rett og slett blitt mindre. 

Uventete endringer i fiskebestanden
Siden slutten av 1990-tallet har lagesilda blitt mer tallrik og gjennomsnittsstørrelsen på gytefisk har gått ned fra vel 28 cm og 190 g i 1998 til 21 cm og 70 g i 2013. Foto © Odd Terje Sandlund
Lagesilda i Osensjøen har vært kjent som en av de mest storvokste bestandene av denne arten i Norden, og en attraktiv matfisk. Men i løpet av noen tiår har fisket endret seg dramatisk. 
Tradisjonelt foregikk lagesildfisket i sjøen med 29 mm garn. I dag er den mest effektive garnmaskevidda 16 mm. Lagesilda har rett og slett blitt mindre. Hvordan kan det ha seg?

Lange tidsserier gir svar

Lagesild og sik er de dominerende fiskeartene i Osensjøen. Seniorforsker i NINA, Odd Terje Sandlund, har fulgt fiskebestandene i sjøen i snart 40 år. Overvåkingen gir svar på hvorfor fisken har krympet.

–I perioden fra det første prøvefisket i 1976 fram til omkring tusenårsskiftet eksisterte sik og lagesild i en nokså stabil balanse. Men flere år med svak sikrekruttering på 1990-tallet kan ha gitt lagesilda sjansen til å bli mer tallrik. 

Lagesilda er nemlig en opportunist, som raskt reagerer på endringer i miljøet. Som svar på at bestanden blir mer tallrik gyter fisken tidligere.  Lagesilda i Osensjøen blir i dag kjønnsmoden ett år tidligere sammenliknet med da overvåkingen startet. 

Påvirkes av vannstandsregulering

Forskerne mener at tilsynelatende små endringer i vannuttaket etter at Osa kraftverk ble opprettet i 1981 kan ha hatt negativ effekt på sikens rekruttering. Dermed har lagesildyngelen fått mindre konkurranse om matfatet, og økt overlevelse.  

–Lagesilda gyter på dypere vann enn siken og påvirkes ikke like mye av hvordan magasinet manøvreres, forklarer Sandlund. 


Les hele rapporten her:


Kontakt: Odd Terje Sandlund 


Undersøkelsene er støttet av regulanten Glommens og Laagens Brukseierforening (GLB) og Osensjøen fiskefond, og har vært et samarbeid mellom NINA, Høgskolen i Hedmark og NIVA.
Skriv ut
Search for articles
News archive

Archive

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: