News

NINA news

Varmere klima gir økte karbonutslipp på tundraen

Publisert: 17. april 2024
Tekst: Camilla Næss

Et internasjonalt forskerteam har gjort felteksperimenter på fire kontinenter, for å se hvordan tundraen påvirkes av et varmere klima.

Varmere klima gir økte karbonutslipp på tundraen
Forskerne monterte drivhusliknende installasjoner (Open-top chambers - OTCs) på fire kontinenter. Disse blokkerte vinden og fanget varme for å skape lokal oppvarming. Oppvarmingseksperimentene førte til en økning på 1,4°C i lufttemperaturen og en økning på 0,4°C i jordtemperaturen, sammen med et 1,6% fall i jordfuktighet. Endringene økte økosystemets respirasjon med 30 % i løpet av vekstsesongen, som igjen førte til at mer karbon ble frigjort på grunn av økt metabolsk aktivitet i jord og planter. Her fra Låvisdalen i Norge. Foto: Siri Lie Olsen/Joachim Töpper

Tundra er en særegen naturtype som vi finner i Arktis og Antarktis og i alpine strøk – over tregrensen på fjell rundt om i verden. Her er bakken frosset året gjennom, derfor spiller tundraen en viktig rolle som karbonlager.

Så hva skjer med tundraen i et varmere klima? 70 forskere har gjort samme type eksperiment i 56 ulike tundramiljøer rundt om i verden for å finne svaret. Resultatene er entydige.

– Økte temperaturer førte til at mer karbon ble frigjort både fra jorda og vegetasjonen. Helt konkret førte en økning i lufttemperaturen på 1,4°C til en økning i karbonutslipp på 30%, forteller Joachim Paul Töpper, seniorforsker i NINA.

Töpper har bidratt inn i studien med data fra fire norske fjellokaliteter (mellom Vikafjell og Hemsedalsfjellet), og understreker at dette er nybrottsarbeid.

– Norge har en uforholdsmessig stor andel karbon bundet i jord og røtter, landets størrelse tatt i betraktning. Derfor er det viktig å inkludere norske data i studier av karbonutslipp fra jordsmonnet. Men så langt har vi bare skrapt på overflaten. Vi har fortsatt mye å lære, og må fortsette å måle karbonbalansen i jordsmonnet på flere steder og i ulike naturtyper, oppfordrer Töpper.

Kontakt: Joachim Paul Töpper

Les mer: Understanding climate warming impacts on carbon release from the tundra

Studien er nylig publisert i Nature – les artikkel: Maes, S. L. et al. (2024). Environmental drivers of increased ecosystem respiration in a warming tundra.

Skriv ut
Search for articles
News archive

Archive

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: