News

 

Viktig nyfunn av rødknappsandbie

Publisert: 20. juli 2011
Tekst: Camilla Næss

Norges sjeldneste og vakreste bie, Andrena hattorfiana, gjenfunnet etter 124 år.

 

Gjenfunnet etter 124 år

Sommeren er en hektisk tid både for insekter og entomologer. I forbindelse med kartlegging av ukjente arter fant Frode Ødegaard en liten bestand rødknappsandbier. Sist gang denne sjeldenheten ble observert i Akershus var på Ås i 1887.
-En av Norges mest truete og kanskje vakreste bier, sier en opprømt Ødegaard. Dette funnet er helt spesielt fordi det kan være avgjørende for at arten skal overleve i Norge. Funnet er også overraskende siden arten er lett å oppdage, og vi i lengre tid har kartlagt rødknapp-enger langs hele kysten fra Rogaland til Østfold og i Sogn der arten var kjent for lang tid tilbake.

Selektiv og sårbarRødknappsandbie. Foto A.Ødegaard

Rødknappsandbia lever i sandholdige, tørre områder hvor den bygger reir. Og som navnet tilsier er den fullstendig avhenging av vertsplanten rødknapp som pollenkilde.  Arten var tidligere utbredt i hele Sør-Norge, men har gått sterkt tilbake blant annet som en følge av omleggingene i landbruket siden 1950-tallet. I dag er bia vurdert til kritisk truet (CR) på den norske rødlista.
I følge Ødegaard er rødknappsandbia er en av de største villbiene vi har i landet, og lett å kjenne igjen både på størrelsen og de røde kroppstegningene. 

Handlingsplan gir håp

En handlingsplan for arten er under veis, og har som mål å sikre også en framtidig bestand av rødknappsandbie i Norge. Ulike tiltak kan øke delbestander med høy utdøelsesrisiko, og bidra til å nå målet om langsiktig overlevelse. Fylkesmannen i Østfold har fått ansvaret med å følge opp handlingsplanen for denne arten.
  

Kontaktperson i NINA: Frode Ødegaard

 

Her kan du lese mer: 

Dagbladet.no

Skriv ut
Search for articles
News archive

Archive

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: