News

 

Årets villreinmerking nærmer seg slutten

Publisert: 8. april 2010
Tekst: Camilla Næss

Så langt i år er 25 villrein merket med GPS-sendere i regi av NINA i Dovrefjellområdet. Nytt av året er at også bukker er utstyrt med sender.

Årets villreinmerking nærmer seg slutten
Foto @ R.Andersen/NINA

Det er i alt merket 6 dyr i Snøhettaområdet, deriblant 3 bukker, 9 simler i Rondane samt 6 simler i Knutshø. Roy Andersen opplyser at merkingen Dovrefjellområdet og Rondane har vært svært vellykket til tross for mye dårlig vær i området.

Merking av bukker har tidligere ikke blitt gjort pga store forskjeller på nakkeomkretsen på dyrene gjennom året, men er i år er en del av et pilotprosjekt. Noen få bukker merkes og følges tett i den tida dyrene går med radiosendere, for å sikre at halsbandet ikke skaper problemer for dyret. Nå etter påske gjenstår det å merke 4 bukker i Setesdal Ryfylkeheiene.
 
Etter planen skulle det også merkes flere simler på Hardangervidda og i Nordfjella, men dårlig vær før påske gjorde at vi ikke klarte å komme i mål i disse områdene, forteller Andersen. Det er ikke tilrådelig å påføre fostringsflokkene unødig stress som det nødvendigvis blir i forbindelse med merking. Og simler blir ikke merket etter den 1. april siden kalvingen da nærmer seg. Merking av simler i disse områdene kan dermed tidligst skje på førjulsvinteren, når snøforholdene i fjellet er igjen gode.
 
To simler ble i år merket i Nordfjella og to simler i Vest-Jotunheimen. Sistnevnte er merket i samarbeid med villreinutvalget i området for å lettere kunne dokumentere hva som skjer i denne bestanden som er mer enn halvert i størrelse de siste 5-6 årene. Selv uten jakt de siste par årene har ikke bestanden i området økt.
 
GPS-merkingen er et ledd i flere forskningsprosjekter med fokus på å kartlegge villreinens bevegelsesmønster og arealbruk. Senderne overfører informasjon om villreinens bevegelsesmønster, og med unntak av i kalvings- og jaktperioden er GPS-dataene tilgjengelig for allmennheten på nett, med 14 dagers forsinkelse.
 
Kontakt i NINA: 
Roy Andersen og Olav Strand
 
 
Skriv ut
Search for articles
News archive

Archive

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: