21. februar 2025 Selv om situasjonen for fjellreven har bedret seg gjenstår det fortsatt mye arbeid for å sikre at arten overlever på lang sikt. Årets fagdag for fjellrev belyser de største utfordringene fjellreven står overfor i dag.
19. februar 2025 Villreinen bruker ikke lenger kalvingsområdene rundt DNT-hytta Pyttbua. Skal DNT oppgradere hytta, eller bør turismen i området begrenses? NINA har simulert konsekvensene.
19. februar 2025 Ein ny rapport viser at 39 prosent av norske grunnskular har for liten skulegard. I byar er det berre 13 prosent som oppfyller minimumsnorma.
13. februar 2025 Forskere i Norsk institutt for naturforskning (NINA) har studert data fra ni GPS-merkede kongeørn for å se hvor ørnene flyr, og hva de gjør i løpet av dagen. De fant ingen tegn til at ørnene aktivt oppsøkte sauebeiter og kalvingsland når lam og reinkalver var små.
12. februar 2025 Fisken følger ikke alltid strømmen! Ved hjelp av statistikk og maskinlæring kan vi forutsi hvor den svømmer under ulike forhold − og foreslå effektive tiltak for å forhindre turbindøden.
10. februar 2025 Hvor tar fjellrevene veien etter at de er satt ut i det fri? For første gang er valper satt ut fra Avlsprogrammet for fjellrev utstyrt med GPS. Dataene blir nyttige i arbeidet med å redde den sterkt truete arten i Norge, Sverige og Finland.
6. februar 2025 Jervetispene parrer seg i mai-juli, men utviklingen av fosteret starter ikke før rundt vintersolverv. Ny forskning viser at 90 prosent av valpene blir født mellom 5. februar og 11. mars, med et gjennomsnitt på den 23. februar.
5. februar 2025 Fjellreven trues av økt konkurranse fra rødreven som brer om seg i fjellet og på tundraen lengst i nord. NINA og UiT-Norges Arktiske Universitet inviterer til åpen, digital fagdag 20. februar. Håpet er å komme fram til praktiske løsninger som kan hjelpe fjellreven.
31. januar 2025 Kunnskap om hvordan naturen påvirkes av valgene vi tar gjør det lettere å forstå konsekvensene av ulike politiske retninger. En ny rapport viser hvordan vi kan gå fram.
31. januar 2025 Innavlen blant fjellrevene må reduseres for at den sterkt truete arten skal bli i stand til å stå på egne bein i Norge. I vinter settes 29 valper ut på Hardangervidda og i Sylan for å bidra med nye gener i bestandene.
30. januar 2025 Flere viltkamera som tilhører NINA fanget i fjor opp ei gaupe som mangler nedre del av høyre frambein. Utrolig nok ser den ut til å klare seg godt.
29. januar 2025 En ny, stor internasjonal studie viser at genetisk mangfold går tapt over hele verden, men studien gir også håp. En suksesshistorie som trekkes fram er redningsaksjonen for å bevare fjellrev i Skandinavia.
23. januar 2025 De to pinnesamlerne zoomer inn på en verden som få av oss besøker – og blant 387 nye sopparter har de funnet både gelebringebærgodterisopp og minivulkaner.
17. januar 2025 Ny rapport fra Vitenskapelig råd for lakseforvaltning: Den alvorlige situasjonen for villaks i Tanaelva gjør at de anbefaler at det ikke åpnes for sjølaksefiske i Finnmark.
16. januar 2025 Elgen er snar til å ta i bruk nye viltpassasjer. Forskning viser at skogens konge foretrekker å gå på ei bru over veien, istedenfor i tunnel under.
15. januar 2025 Seks forskningsinstitusjoner har utviklet et system som forutser konsekvenser av klimaendringer i Arktis. I dag blir det verdensledende forskningssystemet COAT et nytt forskningssenter.
13. januar 2025 Mange turister vil på tur i norsk natur. En undersøkelse av ordningen med Nasjonale turiststier viser at det er mulig å håndtere store besøksmengder med god tilrettelegging.
13. januar 2025 Denne uka lanseres RenewHydro. Forskningssenteret skal ta vannkrafta til et nytt nivå og bedre forholdene for livet i elva.
10. januar 2025 Forskere har undersøkt mer enn 23.000 ferskvannsarter fra hele verden. Konklusjonen er at nær en fjerdedel av dyrelivet i ferskvann står i fare for å dø ut.
30. desember 2024 Naturens tilstand og smarte miljøløsninger - dette er de mest leste nyhetssakene på www.nina.no i året som gikk.