Nyheter

 

Arktis fortsetter å varmes opp raskere enn globalt gjennomsnitt
17. desember 2024

Arktis gjennomgår drastiske endringer. Det viser en fersk internasjonal rapport, der NINA-forsker Hans Tømmervik og fem andre fra forskningsmiljøet i Framsenteret og Tromsø har bidratt.

Hjorten krymper i takt med menneskets inngrep i naturen
3. desember 2024

Dagens store hjortebukker er på størrelse med forhistoriske små hjortekoller. Mennesker har en finger med i spillet, og det dreier seg ikke om klima.

Milliarder av småkryp invaderer oss via hageplanter
18. november 2024

1,9 milliarder virvelløse dyr og 800 millioner spirer. Det er antall blindpassasjerer som kommer til Norge via hageplanter hvert år. Invasjonen kan koste oss dyrt.

Oppdrettsgener knekker Vossolaksen
15. november 2024

Stamfisken fra genbanken som har levert smolt, yngel og rogn til Vossovassdraget har i høy grad vært innkrysset med rømt oppdrettslaks. Påvirkning fra oppdrettslaks fører til at det kriserammede vassdraget produserer færre villaks.

Villsvin og sjøfugl gir matnyttig kunnskap om dyresykdommer
22. oktober 2024

Hvordan kan sykdommer som afrikansk svinepest og fugleinfluensa true matproduksjonen i Norge? Forskningsprosjektet MEATPOWER skal lete etter løsninger på hvordan vi kan håndtere og forhindre utbrudd av disse sykdommene på en bærekraftig måte.

Hjortelusflua har spredt seg til Trøndelag
7. oktober 2024

Den blodsugende parasitten hjortelusflue beveger seg stadig nordover i landet. Nylig ble den oppdaget i Orkland kommune i Trøndelag.

Snekrer løsninger for å bevare natur i hytteområder
24. september 2024

Hvordan kan vi best ta vare på naturen i og rundt nye hytteområder? Et nytt prosjekt med deltakere fra flere fagområder skal gi svar.

Fire fjellrevvalper døde ved avlsstasjonen
20. september 2024

Fire av de 34 valpene som er født ved avlsstasjonen for fjellrev i år er døde som følge av smittsom leverbetennelse. Fagfolkene som jobber med fjellrev i NINA iverksatte tiltak umiddelbart, og de har nå god oversikt over situasjonen.

Elgen finner balansen i kostholdet
18. september 2024

Det er ikke ett fett hva elgen spiser. Skogens konge har en bemerkelsesverdig evne til å finne en god balanse mellom proteiner, fettstoffer og karbohydrater i kostholdet.  

Villreinen får alarmerende få kalver
5. september 2024

Villreinen sliter med å reprodusere seg. Aldri før er det telt så få kalver per simler og ungdyr i Knutshø som i år. Trenden er negativ i mange villreinområder, spesielt på Dovre.

Antall mink minker takket være oteren
28. august 2024

Oteren vokser og trives igjen på Vestlandet. Det er dårlig nytt for den uønskete minken, og bra for arter som hører naturlig hjemme i norsk natur.

Lirypa lykkes bedre enn i fjor
27. august 2024

Det er totalt flere liryper i Norge i år enn i fjor, men antallet varierer mye mellom regionene. Årets hønsefugltakseringer viser at Nordland og Troms har hatt klart størst økning i bestanden.

Seks av sju fjellrevpar fikk valper i avlsstasjonen
18. juli 2024

Livet leker i avlsstasjonen for fjellrev på Sæterfjellet i sommer. Etter to magre år fikk seks av sju par totalt 34 valper, og to av de nybakte foreldrene har en spesiell historie.

Forskere foreslår tiltak for laksen i Lærdalselva
12. juli 2024

Hva skal til for å rekruttere nok gytelaks til Lærdalselva igjen? I en fersk rapport foreslår en bredt sammensatt gruppe av forskere en rekke tiltak.

Her er årets første fjellrevkull
11. juli 2024

Årets første kull med fjellrevvalper er registrert på Saltfjellet. Du kan følge registreringen av valpekull rundt i landet fortløpende på NINA sine nettsider.

Kan droner effektivisere reintellingen?
10. juli 2024

Bilder tatt av droner og analysert ved hjelp av kunstig intelligens kan gjøre fremtidens telling av rein både billigere og mer effektiv.

Nye hyttefelt vil fortrenge villreinen
28. juni 2024

Ferdsel ut fra hytter forstyrrer villreinen kraftig i områder hvor den allerede er hardt belastet. Å unngå nye hyttefelt i de mest sårbare områdene er ett av tiltakene som anbefales for å skåne reinen.

Naturregnskap kan hjelpe utbyggere til bedre beslutninger
26. juni 2024

Naturregnskap satt i system kan supplere konsekvensutredninger for å bedre beslutningsgrunnlaget i alle faser av et utbyggingsprosjekt. Metoden er godt egnet til å vise effekten av avbøtende tiltak.  

Samme art på samme øy påvirkes ulikt av klimaendringene
5. juni 2024

På få tiår har det blitt tre ganger så mange svalbardrein ved Longyearbyen, mens kystreinen 15 mil unna ved Ny-Ålesund blir færre. Hvorfor?

Nytt nordisk samarbeid for å redde fjellreven
31. mai 2024

Norge, Sverige og Finland styrker samarbeidet over landegrensene for å redde fjellreven. Nytt er at svenskene skal samle DNA fra fjellrev med samme metode som i Norge.

Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: