Nyheter

 

CO2-fangst og aminer

Publisert: 6. mai 2009
Tekst: Camilla Næss

Rensing av CO2 med aminer vil gi utslipp til luft av aminer og nedbrytningsprodukter som kan føre til vegetasjonsendringer i sårbare naturtyper og være skadelige for fauna. Effekter på økosystemet er avhengig av mengden av aminer som slippes ut, hvor mye som omdannes i atmosfæren og hvor mye som avsettes på vegetasjon og jord.

 

CO2-fangst og aminer
Foto © MorgueFile

NINA har fått i oppdrag å utrede hvilke effekter ny teknologi for fangst av CO2 fra gasskraftverk kan ha for det terrestriske miljø. Resultatene vil være viktige for å vurdere fremtidige utslippstillatelser av aminer. Prosjektet er ledet av NILU (Norsk institutt for luftforskning) i samarbeid med NINA, NIVA (Norsk institutt for vannforskning), Folkehelseinstituttet og Universitetet i Oslo Kjemisk institutt, på oppdrag fra et konsortium bestående av StatoilHydro, Gassnova og Shell Technologies Norway.

Utslippene kan ha flere effekter. Disse er knyttet til helse, vann, vannorganismer, vegetasjon, jordsmonn og fauna. Første fase i prosjektet er nettopp ferdigstilt og rapportene kan lastes ned fra www.gassnova.no

Hva er aminer?
Aminer en gruppe organiske forbindelser som inneholder ett eller flere nitrogenatomer. Strukturen minner om ammoniakk, men ett eller flere av hydrogenatomene er byttet ut med en organisk gruppe. Dette kan være alkyl- eller arylgrupper.

Rensing med aminer og effekter på økosystemet
I Norge står rensing av CO2 fra industrien høyt på dagsordenen både hos politikerne, industrien og miljøbevegelsen. CO2-fangst med aminer regnes som den mest lovende metoden for å komme i gang med rensing av CO2 raskt. Aminene trekker ut CO2 fra avgassene, og mens CO2 blir deponert, blir aminene resirkulert. Noe vil imidlertid slippe ut i atmosfæren.

Aminutslippene vil bidra til økt nitrogenavsetning, noe som kan føre til overgjødsling av utsatte naturtyper med økt grasvekst og redusert plantediversitet. Aminer virker irriterende på hud og er giftige for dyr ved høye konsentrasjoner.  Aminene vil også kunne inngå i kompliserte reaksjoner i luften og danne andre stoffer som kan være giftige eller kreftfremkallende for pattedyr, krypdyr og amfibier, jordfauna og mikroorganismer.

Behov for ny forskning
NINA har utført en sammenstilling av eksisterende litteratur om effekter av aminer på vegetasjon, jordsmonn og fauna. Til tross for all oppmerksomheten rundt CO2-rensing, finnes det forbausende lite kunnskap om miljøeffekter av aminer og deres nedbrytningsprodukter. Det er derfor et stort behov for ny forskning som kan bedre kunnskapen om naturens tålegrenser for aminer og potensielle nedbrytningsprodukter.

  Skjematisk illustrasjon av prosessen (kilde: NILU)


Kontaktpersoner i NINA: Per Arild Aarrestad og Jan Ove Gjershaug

Her kan du lese mer:

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: