Nyheter

 

Felles nordisk innsats gir nye løsninger for biodiversitets- og økosystemforskning

Publisert: 19. november 2012
Tekst: Camilla Næss

De nordiske landene arbeider nå sammen med å utrede mulighetene for å realisere en nordisk E-Science infrastruktur for biodiversitets- og økosystemforskning.

Felles nordisk innsats gir nye løsninger for biodiversitets- og økosystemforskning
Felles nordisk innsats gir nye løsninger for biodiversitets- og økosystemforskning .Foto © K. Sivertsen/NINA

Deler forskningsdata

En betydelig mengde offentlig finansierte biodiversitets- og miljødata ligger lagret hos frivillige organisasjoner, vitenskapelige institusjoner og naturforvaltning i de nordiske landene. Å gjøre slike data offentlig tilgjengelig er i dag blitt en global trend og strategisk viktig for forskningen på disse områdene. Og det er nettopp det LifeWatch arbeider for; å skape en pan-europeisk infrastruktur for deling av forskningsdata.

LifeWatch er et av flere europeiske initiativ innenfor the European Strategy Forum on Research Infrastructure (ESFRI). De europeiske kjernekomponentene i LifeWatch som IKT- senteret (Spania), Service Senteret (Italia) og Senteret for utvikling av Virtuelle Laboratorier (Nederland) er under oppbygging og vil være operative fra 2013.

Nylig møttes representanter fra flere nordiske forskningsinstitusjoner, GBIF, og Artsdatabankene i Norge og Sverige i Stockholm for å  opprette et felles nordisk LifeWatch prosjekt.

Eva Alonso fra the LifeWatch Service Centre i Italia orienterte om status for det europeiske LifeWatch, og belyste potensielle samarbeidsområder for de ulike nasjonale og nordiske initiativene.

LifeWatch har identifisert seks prioriterte forskningsområder de vil arbeide videre med i årene som kommer:

  • Artsobservasjoner
  • Sensornettverk
  • Artsspesifikke forhold
  • Frivillige biodiversitetsrelaterte organisasjoner
  • Økosystemtjenester
  • Fjernmåling

Nordisk LifeWatch status

Sverige har allerede etablert et nasjonalt LifeWatch konsortium, og bygger en nasjonal infrastruktur med langsiktig støtte fra det Svenske Vetenskapsrådet.

Det samme har Finland.Det finske konsortiet holder nå på med å ferdigstille en søknad til det finske Forskningsrådet om finansiering av en storskala infrastruktur.

Også Norge har etablert et nasjonalt konsortium, og gjennomført forberedende undersøkelser (kartlegging av brukerbehov, kartlegging av eksisterende datasett og utfordringer knyttet til datadeling) med støtte fra Norsk Forskningsråd. Det norske konsortiet vil i løpet av 2014 sende inn en søknad om finansiering av en storskala infrastruktur til den neste Infrastrukturutlysningen (INFRA) til Norsk Forskningsråd.

Danmark har satt LifeWatch inn på sitt nasjonale ESFRI- veikart men foreløpig ikke finansiert initiativet. Island har for øyeblikket ingen LifeWatch- initiativ.

De nordiske landene er veldig like og selv om de nasjonale LifeWatch- initiativene er på ulike stadier vil et nordisk samarbeid være fordelaktig for hvert enkelt land. Samarbeidet vil også kunne katalysere fremdriften i de nasjonale prosjektene.

 

Prosjektmål og forventede resultater

Formålet med det nordiske LifeWatch prosjektet er å identifisere det vitenskapelige potensialet som ligger i en nordisk infrastruktur basert på en kartlegging av brukerbehov, eksisterende data og utfordringer knyttet til datadeling. Basert på disse funnene vil prosjektet utvikle en strategi og en søknad for finansiering av en nordisk LifeWatch etablering i tett samarbeid med eiere (nasjonale forskningsråd, departementer og vitenskapelige institusjoner), nasjonale LW konsortium, LW Europa og relevante parallelle initiativ. Videre vil det nordiske LifeWatch prosjektet prøve å stimulere utviklingen av nasjonale LifeWatch initiativer og være en felles kontaktflate mellom de nasjonale prosjektene og det europeiske nivået.

Flere mulige samarbeidskonstellasjoner mellom andre nasjonale, nordiske, europeiske og globale nettverk ble også diskutert på møtet I Stockholm. Den forberedende prosjektfasen er finansiert av NordForsk.

 

Eva Alonso, LifeWatch Service Center, Koordinator:

Et nordisk LifeWatch samarbeid vil være svært gunstig for videre etablering og utvidelse av nasjonale LifeWatch infrastrukturer gjennom å bygge videre på felles standarder og mekanismer for deling av data og tjenester. Det nåværende samarbeidet mellom de nordiske landene om felles satsningsområder er en nøkkelfaktor for å styrke det vitenskapelige perspektivet innenfor forskningsinfrastruktur og for å kunne tilby nye vitenskapelige baserte tjenester for samfunnet.


Tor G. Heggberget, Norsk Institutt for Naturforskning (NINA), Koordinator for LifeWatch Norden:

Databaser og tidsserier er sentrale i forskning på og forvaltning av biodiversitet. Arter kjenner ikke nasjonale grenser, og utfordringene knyttet til biodiversitet i nordiske land er temmelig like. Økte muligheter for utveksling av biodiversitetsdata vil oppmuntre til nordisk samarbeid både på vitenskapelig, administrativt og politisk nivå. Et nordisk LifeWatch samarbeid vil også styrke mulighetene for samarbeid mellom de nordiske LifeWatch- prosjektene og det europeiske LifeWatch-prosjektet.


Ulf Gärdenfors, Sveriges Artdatabank, Prosjektleder for LifeWatch Sverige:

De nordiske landene har et stort potensial til å skape en felles motorvei for bioinformatikk ved å muliggjøre fremragende forskning og modellering for en bærekraftig bruk av våre naturressurser.


Martin Forsius, Finlands Miljøinstitutt, Prosjektleder for LifeWatch Finland:

Nordisk LifeWatch infrastruktur vil være svært fordelaktig for utviklingen av tilsvarende infrastruktur i Finland. Særlig i Sverige, hvor betydelig nasjonal finansiering har vært tilgjengelig, har den tekniske utviklingen hatt signifikant fremdrift. En felles nordisk struktur vil også være fordelaktig for forskningen fordi tilgangen til grenseoverskridende nordiske datasett og tjenester vil åpne nye muligheter.


Kontaktpersoner:

Prosjekt Koordinator: Tor G. Heggberget

Prosjekt Sekretær: Frank Hanssen


 

 
Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: