Nyheter

 

Fremdeles mye lakselus

Publisert: 1. oktober 2012
Tekst: Camilla Næss

Også i sommer har det vært svært høyt infeksjonspress fra lakselus i ytre deler av Hardanger-, Sogne- og Trondheimsfjorden. Dette rammer særlig sjøørreten som oppholder seg i fjordene og langs kysten på denne tiden.

Fremdeles mye lakselus
Også i sommer har det vært svært høyt infeksjonspress fra lakselus. Dette rammer særlig sjøørreten som oppholder seg i fjordene og langs kysten på denne tiden. Foto © A. Lamberg

Resultatene er lagt fram i en framdriftsrapport med foreløpige resultater fra årets overvåking av lakselusinfeksjon på vill laksefisk (laks, sjøørret og sjørøye). Den endelige rapporten kommer i desember.

Midt-Norge

–Sjøørreten i ytre Trondheimsfjord hadde svært høy lakselusinfeksjon allerede tidlig i juni, sier Bengt Finstad, seniorforsker i NINA.

–Infeksjonsnivået var, i likhet med 2011, noe av det det høyeste som har blitt registrert på denne lokaliteten. Laksesmolten som ble fanget ytterst i Trondheimsfjorden i siste halvdel av mai og første halvdel av juni hadde imidlertid lite lus. I slutten av juni ble det funnet mindre lus på sjøørreten i ytre Trondheimsfjord. Derimot var sjøørreten på Hitra infisert med noe av de høyeste nivåene som er målt på denne lokaliteten.

Oppsummert synes infeksjonspresset på sjøørret å ha vært høyt, nesten like høyt som i midtre og ytre Hardanger, i ytre Trondheimsfjord og Hitra også enkelte uker i 2012. Innenfor den nasjonale laksefjorden fant vi lite lus. Vi finner også lite lus på utvandrende laksesmolt i Trondheimsfjorden.

Utenfor Namsenfjorden i Nord-Trøndelag var det svakt forhøyede nivå (i forhold til områder uten oppdrett) av lakselus på sjøørreten i begynnelsen av juni, men betydelig mindre enn ytterst i Trondheimsfjorden. Fra dette området har det også blitt trålt etter utvandrende laksesmolt. 43 laksesmolt ble fanget i slutten av mai og først i juni.

–I likhet med tidligere år, ble det ikke funnet lus på laksesmolten. Utover i juli økte infeksjonen på sjøørreten i ytre områder betydelig (Flatanger og Vikna), sier Finstad. Innenfor den nasjonale laksefjorden var det lite lus på sjøørreten.

Overvåking og rapportering av lakselus

Overvåkingen av lakselus langs norskekysten koordineres av Havforskningsinstituttet og utføres i samarbeid med Norsk institutt for naturforskning (NINA), delvis også Rådgivende biologer (RB) og UNI Miljø. Resultatene presenteres i en endelig rapport til Mattilsynet i desember.

Les mer på Mattilsynets  og Havforskningsinstituttets nettsider.

Framdriftsrapport til Mattilsynet over lakselusinfeksjonen på vill laksefisk i mai-august 2012

Kontaktperson i NINA: Bengt Finstad

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: