Nyheter

 

Gaupebestanden i Norge øker

Publisert: 18. juni 2009
Tekst: Camilla Næss

Det ble registrert 80-91 familiegrupper av gaupe på landsbasis før jakta i 2009. Dette er en 10-20 % økning i forhold til fjoråret. Alle forvaltningsregionene med vedtatte bestandsmål ligger nå på eller over målet for antall familiegrupper.

Gaupebestanden i Norge øker

Årets resultat på 80-91 familiegrupper tilsvarer en beregnet minimum totalbestand på 472-537 dyr. Det nasjonale bestandsmålet på 65 årlige ynglinger av gaupe, fastsatt av Stortinget i 2004, er også nådd i inneværende sesong.

I rovviltregion 2 (Aust-Agder, Telemark, Buskerud og Vestfold) og 7 (Nordland) er det registrert en økning på 5-6 familiegrupper i forhold til i 2008. I de øvrige regionene er det kun snakk om mindre endringer. Alle forvaltningsregionene med vedtatte bestandsmål for gaupe ligger på eller over målet for antall familiegrupper.

Antall familiegrupper av gaupe på landsbasis før jakt i perioden 1996-2009 beregnet med hhv. normale og strenge avstandskriterier.
Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt overvåker bestandsstørrelse og bestandsutvikling hos gaupe i Norge ved hjelp av to metoder, basert på en betydelig innsats av lokale frivillige mannskaper. Hvert år beregnes minimum antall familiegrupper (hunndyr i følge med årsunger) før gaupejakta på bakgrunn av feltobservasjoner gjort over hele landet. I tillegg er det i deler av landet opprettet et fast nettverk av takseringslinjer som gåes hver vinter før gaupejakta starter.

Beregning av minimum antall familiegrupper før jakt gjøres ut fra alle verifiserte observasjoner av familiegrupper av gaupe. Registreringene blir i all hovedsak gjort av lokale folk på snøføre og rapportert inn til Statens naturoppsyn (SNO), hvor personell i SNO med særskilt rovviltkompetanse foretar feltkontroller. Beregningene av minimum antall familiegrupper gjøres ved hjelp av såkalte avstandsregler basert på forflytningsavstander og størrelser på leveområder til radiomerkede gauper i Skandinavia.

Kontaktperson i NINA: Henrik Brøseth

Her kan du lese mer:
Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: