Nyheter

 

Lette etter ny maurart i to år, hadde den stående på pulten

Publisert: 29. mai 2015
Tekst: Anne Olga Syverhuset


Etter å ha reist land og strand rundt for å lete etter snyltesmalmauren, var overraskelsen stor da forsker Arnstein Staverløkk oppdaget hvor nær han hadde vært hele tiden.

Lette etter ny maurart i to år, hadde den stående på pulten
Arnstein Staverløkk fikk låne kollega Frode Ødegaard sin gulleske for ekstremt gode funn til å plassere den nye arten snyltesmalmaur i. Her viser han fram funnet ved siden av pulten han uvitende har delt med snyltemauren i et halvår.

Det er ikke så rent uvanlig å lete etter noe, for så å oppdage at det står rett foran nesa. De færreste har vel likevel opplevd å finne en ny art på denne måten. Men det er nettopp det NINA-forsker Arnstein Staverløkk opplevde forrige uke.


-    Da jeg rydda pulten min dukket det opp et resteglass under noen papirer, det vil si et glass der jeg trodde jeg hadde plukket ut de mest interessante insektene, forteller Staverløkk.


I glasset, som hadde stått på pulten i et halvår, oppdaget han en imidlertid maurdronning. Og ikke hvilken som helst maurdronning. Da han så nærmere på den i lupe, så han at den hadde en karakteristisk pigg på bakkroppen.

 

Fikk maurskjelven

-    Først så gikk det et gisp gjennom meg, så fikk jeg den berømte maurskjelven, beskriver Staverløkk.

Maurdronningen lot nemlig til å være nettopp den maurarten som Staverløkk har lett etter de to siste årene.


Staverløkk tok umiddelbart en telefon til kollega Frode Ødegaard, som løp ned trappa fra 4.etasje i rekordfart. Han kunne bekrefte at det virkelig var den sjeldne snyltesmalmauren (Leptothorax kutteri).

Snyltesmalmaur. Foto.

Snyltesmalmaur (Leptothorax kutteri). Foto: Arnstein Staverløkk / NINA.

 

Funnet på hytta i Soknedal

Som om det ikke var nok at snyltesmalmaurdronningen hadde ligget på pulten til Staverløkk i et halvår, så viste det seg attpåtil at den opprinnelig var funnet nærmest rett under nesa hans.

-    I glasset lå det en lapp. Den sto det «Hytta i Soknedal på», forteller han.
Han forteller at han har lett etter maur nesten hver helg siden det ble bart. Etter at de hadde kjørt land og strand rundt, viste det seg altså at mauren var å finne i Trøndelag.

-    Vanligvis reiser vi sørover når vi skal lete etter maur, men nå må maurinteresserte komme til Trøndelag, gliser Staverløkk.

 

Den siste brikken i puslespillet

Maur er en gruppe insekter som er godt beskrevet, og å oppdage en ny art er derfor ikke hverdagskost, noe reaksjonen til forskerne vitner om.

Forskerne har hatt en mistanke om at snyltesmalmaur også kunne finnes i Norge, fordi den har blitt funnet flere andre steder i Skandinavia. Det var derfor de hadde lett spesielt etter akkurat denne arten. Med dette funnet kompletterer de sannsynligvis listen over maurarter i Norge.

NINAs insektforskere skåler for den nye maurarten, som de fant på selveste biomangfolddagen den 22.mai 2015:

 

Snyltesmalmaur - en ubuden gjest

 

Snyltesmalmauren er, som navnet tilsier en snylter. Den tilhører parasittmaurene, og bor inni kolonien til vertsmauren, håret smalmaur. Vertsmauren er en av Norges vanligste, og kan finnes i alt fra den bløteste myr til den tørreste eng. Til og med i fjellet kan en finne håret smalmaur.


Koloniene av håret smalmaur består av noen hundre individer, og de lever i ved og bark, gjerne i furustokker. Noen få individer av snyltesmalmaur lever som ubudne gjester sammen med håret smalmaur, uten at det går vesentlig ut over verten.

Snyltesmalmaur. Foto.

Foto: Arnstein Staverløkk / NINA.

 

Kontakt: Arnstein Staverløkk

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: