Nyheter

 

Oljesøl og sjøfugl ved Langesund

Publisert: 4. august 2009
Tekst: Camilla Næss

Norsk institutt for naturforskning (NINA) følger utviklingen etter forliset ved Langesund og tiltakene for å begrense og dokumentere skadene på sjøfugl i det berørte området.

Oljesøl og sjøfugl ved Langesund

Planer som er under utarbeidelse av Direktoratet for naturforvaltning og Statens forurensningstilsyn vil avgjøre hvordan NINA skal bidra i arbeidet. NINAs forskere gjennomførte etterkantundersøkelser av sjøfugl og oter etter MS Server-forliset januar 2007, og kan bidra på tilsvarende måte ved Langesund. Etterkantundersøkelser har som målsetting å avdekke skader som følger av oljeutslippet for å styrke beredskapen og bedre beslutningsgrunnlag for myndighetene.
 
NINAs forskere har ikke deltatt i vurderingene om å iverksette tiltak med vasking av sjøfugl. Norske myndigheter har tidligere vært restriktive med å iverksette rehabiliteringstiltak. Slike rehabiliteringsprosesser er svært ressurskrevende og kan normalt ikke forventes å ha en bestandsmessig effekt.  Unntaket er dersom viktige bestander av meget sårbare arter er rammet. – Situasjonen er alvorlig for individene og de lokale forekomstene i det berørte området, men den utgjør foreløpig ingen trussel for totalbestanden av ærfugl i Skagerrak, sier sjøfuglekspert Tycho Anker-Nilssen fra NINA. Det finnes imidlertid ingen objektiv grense for når man bør sette i gang med å vaske fugler, og det er viktig å ha vasking som en operativ del av beredskapen dersom oljesølet skulle ramme et større antall av sjøfuglene i Skagerrak. 

Den iverksatte vaskingen etter forliset i Langesund vil kunne bidra til å øke erfaringen med dette i Norge. Overlevelsen i naturen etter vasking avhenger av mange faktorer som blant annet hvilken fugleart det dreier seg om.  En utfordring vil være å måle effekten av vaskingen. - Det finnes få undersøkelser av overlevelse for de ulike artene, og mer kunnskap om dette vil være nyttige dersom vi senere skal oppleve ulykker som utgjør en alvorlig trussel på bestandsnivå, sier seniorforsker Anker-Nilssen.


Kontaktperson i NINA: Tycho Anker-Nilsen

Mer om saken:

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: